Okupljanje ponajboljih vinara Dalmacije na Wine Expo-u

Dalmacija Wine Expo sve je bliže, a ovaj tjedan razgovarali smo sa Sašom Špirancem, voditeljem organizacijskog tima, te poznatim hrvatskim poznavateljem vina. Što nas sve očekuje ove godine, pročitajte u nastavku.

- Šesti DWE konceptom razvijanja poslovne vinske scene nastavlja ideju započetu lani kad se event preselio u Split. To znači da je prvi dan festivala primarno fokusiran na ugostitelje, distributere, sommeliere, chefove, hotelijere i novinare. Tek od 15 h festival se otvara za javnost, ali zato je subota u cijelosti namijenjena ljubiteljima vina i konzumentima koji su nam podjednako bitni jer oni su u konačnici kupci. Festival njeguje provjereno uspješnu formu koja kombinira izlagački dio i edukacije o vinu (radionice, master classove, seminare), a večernji sati su posvećeni gastronomiji i sljubljivanju hrane i vina kroz koncept „Zvijezde kuhinje“.

Tko će se sve naći među izlagačima ove godine?
- Prije svega nudimo selekciju ponajboljih vinara Dalmacije. Pregled dalmatinske vinske scene od Konavala s krajnjeg juga, preko Pelješca i srednje jadranskih otoka, sve do sjeverne Dalmacije. Bit će prisutni proslavljeni vinari kao što su Tomić ili Zlatan otok s Hvara, ili Saints Hills i Korta Katarina s Pelješca, ali s druge strane nudimo i tridesetak manjih i manje poznatih kuća koje imaju fantastičan odnos cijene i kvalitete i koje tržište tek treba otkriti. Zbog toga smo na sajam pozvali i o svom trošku ugostili f&b managere vodećih hotela i vlasnike prestižnih restorana kako bi u našoj ponudi mogli pronaći nove favorite svojih vinskih karti.

U jednakom omjeru kao dalmatinska, nudimo i vina iz svih drugih regija Hrvatske, poput Istre, Bregovite Hrvatske ili Slavonije, pa nam i ove godine stižu slavni vinari poput Tomca i Kozlovića, ali i brojni drugi s fenomenalnim cijenama i zanimljivim vinima koje tek treba otkriti. Strane zemlje će također biti zastupljene. Od Makedonije iz koje stiže njihova najvažnija vinarija Chateau Kamnik, pa sve do Francuske čija će nam vina predstaviti specijalist tvrtka Vinolicious iz Zagreba.

Kakva je reakcija posjetitelja na podmanifestaciju Teatar dalmatinskih sorti, te što će se sve moći kušati?
- Teatar dalmatinskih sorti je osmišljen za zaljubljenike u vino. One koji žele znati nešto više. Naime, enološko i ampelografsko bogatstvo koje posjeduje Dalmacija ima još svega nekoliko regija u svijetu. Douro u Portugalu, jug Francuske i pokoja talijanska regija. Jasno nam je da javnost često tog nije svjesna, pa smo odlučili na jednom mjestu predstaviti tridesetak vina samo od dalmatinskih sorti koje su dostupne na tržištu. Za neke sorte ste čuli, poput trnjaka ili zlatarice ali ih niste imali šanse probati, za druge poput dugovrsta ili babice niste niti čuli pa ih kod nas imate jedinstvenu šansu upoznati sve. Zajedno s onima već poznatima poput tribidraga, plavca, pošipa ili babića.

Recite nam nešto više o podmanifestaciji Perfect Match.
- Ideja Perfect Matcha je naći idealan par hrane i vina, bez predrasuda i uvriježenih pravila sljubljivanja, tako da sudionici, a oni su od reda profesionalci s ugostiteljske scene, sommelieri i novinari, kroz slijepo kušanje odabiru najbolji par. U dosadašnjim godinama bilo je nemalih iznenađenja koja su dokazala da se dalmatinska gastronomija odlično sljubljuje s kontinentalnim svježim vinima. Vina koja se odabiru za blind tasting ostaju tajna, ali javno možemo reći da će i ove godine kuharsku palicu držati Andrej Barbieri, chef restorana Bevanda iz Opatije.
 
Koje biste Radionice izdvojili?
- Ove ćemo godine u sklopu edukativnog dijela imati radionicu koja će usporedno kušati katalonska i dalmatinska vina, a vodit će ju španjolski vinski stručnjak Miquel Hudin.  Pozabavit ćemo se i „fureštima“ u Dalmaciji, sortama koje nisu dio hrvatskog autohtonog sortimenta ali odlično uspijevaju u uvjetima naše dalmatinske klime i tla. Neizostavno, predstavit ćemo selekciju renomiranih plavaca iz berbe 2012. i njihove potencijale. Spremamo još radionica koja će predstaviti vinsku scenu izvan granica Hrvatske jer nam je cilj da manifestacija u budućnosti okuplja sve više sudionika iz susjednih zemalja.

Tko nas sve očekuje u Zvijezdama kuhinje?
- Zvijezde kuhinje nose mix „starih“ i novih zvijezda. Kadena, naš vjerni partner, predstavit će se opet kroz delicije svog chefa, Brace Sanjina. Jedna od večera bit će u restoranu Hotela Radisson Blu, a Zrno Soli, gourmet zona s terasom iznad mora u splitskoj marini dočekat će goste s delicijama iz svoje kuhinje. Nove zvjezdane chefove ćemo vam otkriti ubrzo.