100 godina Fotokluba Split u Parizu

Fotoklub Split u suradnji s udrugom AMCA i Veleposlanstvm Republike Hrvatske u Francuskoj, a pod pokroviteljstvom Grada Splita i Ministarstva kulture RH ove godine organizira veliku retrospektivnu izložbu “100 godina Fotokluba Split” u Vijećnici 6. arondismana u Parizu, 78 Rue Bonaparte Paris 6e.

Otvorenje izložbe je 12. srpnja 2018. u 18:30 h, a možete je pogledati do 23. srpnja.

Izložba je po prvi put otvorena u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu 2011. godine povodom stogodišnje obljetnice Fotokluba Split i nakon što je obišla nekoliko gradova u Hrvatskoj sada se po prvi predstavlja međunarodnoj publici, u srcu jedne od velikih europskih kulturnih metropola.

Kroz 109 fotografija predstavljeno je 108 članova Fotokluba Split, te je napravljen presjek ponajboljih fotografskih ostvarenja u prvom stoljeću djelovanja Fotokluba. Značaj ove izložbe ne počiva samo na vizualnoj virtuoznosti, već i na dokumentarnoj i povijesnoj vrijednosti – svjedočanstvu razvoja bogate fotografske tradicije grada Splita

Tematski i vizualno bogata i raznolika, ova izložba je svakako jedna od najznačajnijih hrvatskih fotografskih kolekcija, a predstavljanje na međunarodnoj pozornici je nesumnjivo velik i značajan korak za popularizaciju domaće kulturne baštine u globalnom kontekstu.