"100 godna Jadrana" u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografija Fotokluba Split, u ponedjeljak, 28. rujna u 19 h povodom obilježavanja stogodišnjice osnutka, otvara se izložba "100 godina Jadrana".

Izložba kronološki prolazi kroz stoljetnu tradiciju plivačkog i vaterpolo kluba Jadran, od samih početaka do danas. Fotografije će nas tako podsjetiti na dane osnivanja Jadrana, izgradnju domova, bazena na Zvončacu, dva najveća sportska uspjeha vaterpolo kluba, dvije osvojene titule europskih prvaka te na plivačke legende Jadrana, dobro nam poznata muška i ženska lica koja su obilježila Jadranove plivačke podvige. Fotografije će nas prisjetiti i novije povijesti, na dva plivača Olimpijca zahvaljujući kojima Jadran danas piše novu povijest i obnavlja svoj "dom".

Jadran je najstariji splitski plivački i vaterpolo klub, osnovan u uvali Baluni na zapadnoj strani splitske luke 23. rujna 1920. godine. Inicijativa je pokrenuta na konstituirajućoj sjednici Pomorskog športskog društva Baluni. Prvi predsjednik bio je Frane Aljinović, a 24. srpnja 1921. klub službeno otvara vrata svog „doma''.
Prva javna utakmica poslije Prvog svjetskog rata odigrana je 30. srpnja 1922. na prvom Podsaveznom prvenstvu u vaterpolu i plivanju u kojoj je ekipa Baluni pobijedila Firule rezultatom 5:1.
Sredinom lipnja 1924. dolazi do promjene imena u Jugoslavenski sportski kub Jadran čiji je predsjednik bio Pavao Britvić. Na državnom prvenstvu te godine Jadran je osvojio drugo mjesto.

U noći 18. travnja 1925. odvila se velika drama u prostorijama Baluna. Izgorio je Jadranov dom, a kako je baraka bila osigurana na 200.000 dinara, odmah je počela izgradnja novog doma u uvali u kojoj danas djeluje Jedriličarski klub Labud.

U noći između 20. i 21. travnja 1935. opet je izgorio klupski dom te je odlučeno da se novi izgradi u susjednoj uvali Zvončac. Tijekom 1936. godine izgrađeno je osam kabina, iskopan je bazen, podignut zid prema groblju, postavljeni su tuševi, uređena je instalacija za vodu, izgrađene privremene tribune..

S trenerom Nevenom Kovačeviće momčad Jadrana postala je prvak Jugoslavije 1991., na zadnjem prvenstvu u kojemu su sudjelovali hrvatski klubovi.

Jadran je osvojio dvije titule prvaka Europe, a ona iz 1992. godine zlatnim će slovima ostati upisana u hrvatski sport. Jadranova titula prvaka Europe bila je prvi međunarodni trofej hrvatskog sporta. Tog 29. veljače 1992. godine na prepunom bazenu Bruno Bianchi u Trstu splitski Jadran Koteks slavio je protiv jake Savone sa 11:8.
Bilo je to prva titula europskih prvaka koja je stigla u Hrvatsku, nakon nešto više od pola godine otkad je Hrvatski vaterpolski savez (5. kolovoza 1991. godine) raskinuo sve odnose s tadašnjim Vaterpolskim savezom Jugoslavije.

Jadranaši su potom ponovili priču, postali su prvaci Europe i 1993. godine u velikom finalu pobijedivši zagrebačku Mladost.

Plivački klub Jadran 19. puta osvajao je titulu prvaka države.
Neka od značajnih imena koja su nastupala pod bojama Jadrana svakako su Veljko Rogošić, olimpijac, višestruki prvak i rekorder države, koji je 5 godina zaredom bio proglašen za najboljeg maratonca na svijetu, Ana Boban, koja je15 puta bila prvakinja bivše države, prvakinja Mediterana, sudionica Olimpijade u Meksiku,Nađa Pentić, koja je13 puta bila prvakinja bivše države i prva žena u Jugoslaviji koja je plivala 100 m slobodno ispod 1 min, Tomislav Karlo, prvak Europe na 50 leđno, državni prvak i rekorder na 100 leđno, Miloš Milošević, državni prvak na 100 m leptir, Robert i Edita Grubišić, državni rekorderi na 100 i 200 m prsno, Marin Mogić, višestruki državni prvak na 800 i 1500 m slobodno, te izborio plasman na OI u Tokiju i Franko Grgić, najveća nada hrvatskog sporta te najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija koji je prošle godine osvojio dva naslova svjetskog juniorskog prvaka (800 i 1500 m slobodno), postavio svjetski juniorski rekord na 1500 m te izborio plasman na OI u Tokiju.

Izložbu možete pogledati do 7. listopada u radnom vremenu Galerije fotografija Fotokluba Split.

Molie se posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.