11. Postira Seaside Film Festival – bračka fešta kratkog metra!

Od utorka do subote, 27.7. do 31.7.2021., u Postirima na otoku Braču održava se 11. POSTIRA SEASIDE FILM FESTIVAL.

Već jedanaestu godinu zaredom ljubiteljima filma ljeto će uljepšati postirska fešta kratkog metra. Pod vedrim noćnim nebom u malom mediteranskom mistu bit će prikazani brojni naslovi iz  vrha svjetske produkcije kratkometražnog filma.

Iako svi volimo našu staru glavnu pozornicu, pitoresknu postirsku Pjacu, ipak će i ove godine tu ulogu preuzeti školsko igralište, prostor koji je dovoljno prostran da se udovolji epidemiološkim zahtjevima.

Tamo se 27. i 28.7. odvija međunarodni natjecateljski program. Program je prepun kvalitetnih filmova ovjenčanih brojnim svjetskim nagradama, ali za prvu večer možemo izdvojiti američki film David (Zach Woods), sudionika svih važnijih festivala poput Cannesa, Clermont-Ferranda… Dobru festivalsku dotu donosi i njemački Masel Tov Cocktail (Arkadij Khaet & Mickey Paatzsch), luda komedija o životu jednog Židova u Njemačkoj, dobitnik nekoliko nagrada na Clermont-Ferrandu, ali i brojnih drugih nagrada na raznim festivalima. U prvoj večeri vidjet ćemo i White eye (Tomer Shushan), izvrstan izraelski film snimljen u jednom kadru, o borbi čovjeka da sačuva ljudskost u izazovnim situacijama. Film je, osim osvajanja nekoliko nagrada, u svojoj kategoriji nominiran i za Oscara.

U drugoj večeri natjecateljskog programa vidjet ćemo još dva kandidata za Oscara. U američkom The letter room (Elvira Lind) glavnu ulogu nosi Oscar Isaac, poznata glumačka faca koju smo mogli vidjeti u brojnim holivudskim blockbusterima. Drugi je kandidat izniman film Feeling through (Dough Roland), u kojem glumi gluhoslijepi Robert Tarango i koji će vas sigurno taknuti u dušu. Ne zaboravimo ni našeg dobrog starog festivalskog prijatelja Laurenta Firodea, lanjskog dobitnika nagrade publike u Postirima,  koji nam ove godine donosi još jednu urnebesnu crnu komediju, The key to dreams.

Borba za „Zlatnu Srdelu“, nagradu publike, ove će godine po svemu sudeći biti iznimno teška, na zadovoljstvo postirske publike.

Na istoj se lokaciji treće festivalske večeri odvija fokus program, ove godine usmjeren na Orijent i Bliski istok. Dašak egzotike u Postirima, iz kojeg izdvajamo iranski Tattoo (Farhad Delaram), dobitnika dvije nagrade na Berlinaleu. Nemojte propustiti ni sirijsko-libanonski film Aziza (Soudade Kaadan), inače dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. U suradnji s našim partnerskim Cottbus Film Festivalom donosimo turski film The school bus (Ramazan Kilic).  

Četvrtog su dana PSFF-a na programu domaći, hrvatski kratkiši. Vidjet ćemo filmove Angina pectoris Filipa Mojzeša, Stanar Borne Zidarića, Kad si mlad Andrije Tomića, te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović.  Potonji je dobitnik nekoliko festivalskih nagrada, a bio je i u programu renomiranih festivala Flickerfest i Cinemed.  

Drago nam je da je domaća produkcija, usprkos izazovnim vremenima, bogata i kvalitetna. Naime još su dva domaća kratka filma – Sigurno mrtvi Ivana Grgura i Mikrokazeta Igora Bezinovića & Ivane Pipal – u festivalskom programu Midnight shorts, koji se uobičajeno odvija u uvali Prja, i to u srijedu (28.7.) i subotu (31.7.). Na ovoj filmofilskoj plaži moći ćemo vidjeti mnoštvo izvrsnih, otkačenih filmova, poput primjerice švedskog Grab them (Morgane Dziurla-Petit), u kojemu ćete doznati kako se osjeća 60-godišnjakinja željna ljubavi, kojoj veliki problem predstavlja činjenica da strahovito nalikuje – Donaldu Trumpu! Izdvojit ćemo još i južnokorejski God's daughter dences (Sungbin BYUN), dobitnika nagrade publike na Clermont-Ferrandu, koji prikazuje borbu transrodne plesačice s vojnom upravom koja je želi unovačiti. Ništa manje neobično nije ni iskustvo muža čija je žena opsjednuta pronalaženjem vanzemaljaca u belgijskom filmu They are watching (Quentin Moll-Van Roye).

Ukratko, puno dobrih filmova, besplatne projekcije, i sve u skladu s epidemiološkim mjerama. To znači da i ove godine možete bezbrižno uživati u odličnim kratkometražnim svjetskim filmovima na jedanaestom PSFF-u!

 

Više detalja o programu PSFF-a (i svemu ostalom) na http://www.postirafilmfestival.com/