12. Almissa festival suvremene umjetnosti

12. izdanje Almissa Open Art festivala s temom 'Slikati po platnu života' održava se od 9. do 15. kolovoza 2021. u Omišu. 

Almissa Open Art je festival koji je bitno doprinio modeliranju javnog mnijenja lokalne zajednice u otvorenije društvo zahvaljujući refleksivnom i angažiranom programu u javnom prostoru transformirajući tako jedan tipični turistički orijentiran mediteranski gradić u zajednicu koja je dovoljno otvorena prema suvremenoj umjetnosti u javnom prostoru, čak toliko da je kod šire publike uspostavljen određeni sustav referenci koji im omogućuje da stvore jasne kriterije prosudbe kvalitete predstavljenih sadržaja suvremene umjetnosti.
 
Gildo Bavčević, kustos 12. Almissa festivala, ističe kako se ovogodišnji festival fokusira na procesualne umjetničke prakse u kojima se život tretira kao umjetnički materijal koji se izvodi, kreira i oblikuje u umjetničkim procesima, odnosno na umjetnost koja postaje životom, a ne tek prikazom života u obliku umjetničkog proizvoda. Kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike kapitalizma ovakva umjetnost ne proizvodi umjetnička djela nego sam život pretvara u umjetnost, u platno na kojemu svaka ideja, intencija i djelo postaju umjetnički potez, ukazujući na umjetničku praksu kao umjetnost, odnosno umjetnost kao oblik ili proces življenja.

Umjetnici: Žarko Aleksić / Marko Brecelj / Igor Grubić / Mak Hubjer / Siniša Labrović / Laurent Van Lancker / Jelena Lovrec / Slavica Marin / Mladen Miljanović / Martyna Miller / Vanja Pagar / Dan Perjovschi / Vedran Perkov / Milica Rakić / Marin Renić / Manja Ristić / Selma Selman / Sandra Sterle i Dan Oki / Goran Škofić / Zoran Todorović / Milica Tomić / Vangjush Vellahu i Nataša Bodrožić / Marieta Vulić, A.A.A. i drugi.

Program

Ove godine će veliki dio programa biti dostupan uživo preko Fb stranice Almissa festivala.
Videi će naknadno biti dostupni na YouTube kanalu HULU Split