21. Večeri francuske šansone u HNK Split

21. Večer francuskešansone, nacionalno natjecanje mladih izvođača, održat će se u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju 29. ožujka s početkom u 20 sati u zajedničkoj organizaciji HNK Split i splitske udruge Prokultura uz pomoć Veleposlanstva Francuske u Zagrebu kao partnera u organizaciji. Na natjecanju će nastupiti deset mladih pjevača, te kao gošća večeri diva hrvatske estrade i velika prijateljica Prijatelja šansone Doris Dragović.

Kao zaljubljenica u šansonu, Doris Dragović nastupa u dvostrukoj ulozi. Naime, osim što će u sklopu koncerta otpjevati nekoliko pjesama, Doris Dragović je i mentorica mladih natjecatelja. U natjecateljskom djelu nastupit će Margita Soldo, Deni Prodan, Matea Božanić, Zorana Balov, Anamarija Tomaš, Ines Roki, Edita Kolombo, Ema Kuzmanić, Zdravka Damjanović i Vana  Miličević koji će pjevati klasike žanra. No, prije njih, čast da otvori koncert imat će 20. Večeri šansone Duje Burić koji će otpjevati skladbu Laisse-moi t'aimer M. Branta, a po završetku natjecateljskog dijela nastupit će Doris Dragović.

 

Kroz program će voditi Linda Moro Goić, lektor je Robert Martinov, producentica Nansi Ivanišević, Renata Zlatar, voditeljica Prijatelja šansone, suradnica je u organizaciji.

Organizator Večeri šansone udruga Prokultura- Split ima za cilj istaknuti kulturu kao temelj svekolikog razvoja, posebno njenu ulogu u odgoju i obrazovanju. Područje rada i interesa je upoznavanje i istraživanje različitih jezika, kultura i kulturnih politika te pružanje podrške obrazovanju i afirmaciji mladih istraživača i talenata. Projekti na kojima surađuje s brojnim domaćim i inozemnim institucijama afirmiraju i populariziraju baštinu i umjetnost, ukazujući na njihov značaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Prokultura je jedini hrvatski član Međunarodne mreže za obrazovanje kadrova u kulturi ENCATC. Utemeljiteljica i predsjednica Prokulture-Opservatorija kulturnih politika Split je dr.sc. Nansi Ivanišević.

 

U okviru Udruge djeluje Klub Prijatelja šansone okupljajući izvođače i poklonike pjesme prepoznatljive po ljepoti teksta i interpretacije. Od prve Večeri francuske šansone 1993. godine u Splitu do danas, brojni od njih sudjelovali su na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, zasluživši prestižne nagrade i priznanja. Među imenima mladih umjetnika, vrsnih stručnjaka u različitim profesijama, dobitnika stipendija Francuskog veleposlanstva u RH, koji pjevaju na desetak europskih jezika,  svakako treba istaknuti Anu Opačak, Kristinu Nuić Prka, Roberta Martinova, Anu Ratković, Ivanu Peričić i druge, pobjednike Večeri francuske šansone i međunarodnih natjecanja na kojima su sudjelovali kao predstavnici Hrvatske. Uz velikane francuske šansone, ishodištu zajedničkog rada, u njihovoj obradi predstavljeni su Arsen Dedić, Terza Kesovija, Ibrica Jusić, Gibonni, Ivica Percl, Vice Vukov, Tedi Spalto, koji su ujedno bili i gosti koncerata Prokulture-Split. Uz Caroline Personne kao profesoricu interpretacije već nekoliko godina prevažnu mentorsku ulogu ima diva hrvatske glazbene scene Doris Dragović. Glazbena pratnja, aranžmani, savjeti u Klubu Prijatelja šansone, sve je u jedinstvenim rukama prof. Jurice Karuze. Prijatelji šansone uživaju potporu Hrvatskog društva skladatelja i uvaženih imena i organizacija hrvatske kulturne  i medijske scene.