60. Splitsko ljeto: Praizvedba "Rebra" Elvisa Bošnjaka

U nedjelju 20. srpnja na sceni na otvorenom pokraj Vile Dalmacija kazalište PlayDrama u suradnji sa Splitskim ljetom praizvest će dramu Elvisa Bošnjaka Rebro. Riječ je, u stvari, o autorskom projektu Ksenije Zec i Saše Božića koji nastaje nizom glumačkih improvizacija na zadane motive iz Bošnjakovog teksta. Uloge u komadu igraju Ana Karić, Anastasija Jankovska i sam autor Elvis Bošnjak.

Sam naslov ironična je aluzija na božansku magiju stvaranja, magiju kojom i glumac stvara svoje scenske osobe. Predstava  Rebro kazališno je istraživanje susreta glumaca i publike kroz pokušaj razotkrivanja glumačkih mehanizama u samom činu izvedbe, a za svoje referentno polje uzima novi dramski tekst Elvisa Bošnjaka Rebro. Okosnicu komične radnje čini rad troje glumca na ulogama Sonje, Astrova i Jelene Andrejevne, likova iz drame Ujak Vanja Antona Pavloviča Čehova. Kompleksna struktura komada temeljena je na višestrukom razlaganju glumačke igre i gledatelju nudi aktivnu ulogu svjedoka glumačkog procesa. Po riječima Saše Božića „motivi kojima su se autori pozabavili u ovom projektu su: blokada, autokontrola, redukcija, uspostava gestusa, pripovijedanje naspram radnje, problem probijanja četvrtog zida...“

Autor Bošnjak u uvodnom tekstu komada umjesto didaskalija budućim redateljima komada poručuje: „Radi se o tekstu u kojem glumci glume glumce koji glume glumce koji glume Astrova, Sonju, Ujaka Vanju i Jelenu Andrejevnu. Vi možete svoju predstavu napraviti tako da ne promijenite ni jednu riječ ovog teksta, ako tako baš želite. No, moja namjera je bila ponuditi Vam materijal za osobnu priču, o Vama kao glumcima, redateljima, kazališnim umjetnicima. Likovi glumaca u Vašoj predstavi ne moraju igrati navedene uloge, niti se Vi na bilo koji način morate baviti Ujakom Vanjom. Dapače, bilo bi dobro kada biste uzeli komad i uloge koje su Vama značile nešto osobito, s kojima ste došli do nekog osobnog kazališnog otkrića ili ste se susreli s poteškoćama koje niste mogli savladati a htjeli biste se ponovno suočiti s njima kroz Rebro“.

Kostime u predstavi kreirala je Irena Vodišek Babaja, scenografiju Ozren Bakotić, autor scenske glazbe je Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla je Siniša Jakovčević. Praizvedba Rebra na programu 60. Splitskog ljeta u nedjelju 20. srpnja započinje u 21 sat, a reprizne su izvedbe predviđene za 21, 22. i 23. srpnja također s početkom u 21 sat.