7. Jazz u veljači

GKL Split će i ovu splitsku zimu zagrijati jazz zvukovima u sklopu glazbenog ciklusa Jazz u veljači. Tri subote za redom i, iznimno ove godine u utorak na Valentinovo, na večernjoj sceni dogodit će se ukupno četiri koncerta vrhunskih domaćih glazbenika. Nastupit će sjajna vokalistica Zrinka Posavec u pratnji pijanista Hrvoja Gallera, akustični duo splitskih glazbenika, Sara Brodarić i Željko Brodarić Jappa s koncertnom poslasticom My Jazzy Valentine, domaća jazz atrakcija Bow vs Plectrum, a posljednji koncert ovogodišnjeg ciklusa održat će kvartet Oridano Gypsy Jazz Band.

VIŠE O PROGRAMU

Ovogodišnji ciklus jazz koncerata otvara svestrana akademska glazbenica Zrinka Posavec s programom Sevdah i Panonika u pratnji jednog od najboljih jazz pijanista u Hrvatskoj,

Hrvoja Gallera. Njihova suradnja plod je zajedničkog koncertiranja i istraživanja etno glazbe koja publici otvara put u glazbenu mantru isprepletenu jazzom, tradicijskim pjevanjem, lirskim narodnim pjesmama i osobnim zvukom ovo dvoje glazbenika. Zrinka Posavec i Hrvoje Galler u GKL-u će nastupiti u subotu 11. veljače.

Ovogodišnji jazz obogatili smo koncertom za Valentinovo u utorak 14. veljače kada će nastupiti Sara Brodarić i Željko Brodarić Jappa, duo koji je oduševio Splićane svojim božićnim koncertom u GKL-u. Ovom prigodom izvest će repertoar poznatih jazz standarda i evergreen melodija pod nazivom My Jazzy Valentine.

Treći koncert ciklusa izvest će nova domaća glazbena senzacija Bow vs Plectrum još jedan duo kojeg čine profesionalni akademski glazbenici Filip Novosel i Tihomir Hojsak. Dva vrhunska glazbenika pišu i sviraju uzbudljiv fusion stilova zamiješan od etno glazbe do jazza,

a nesvakidašnji zvuk banda temelje na ideji spajanja dvaju instrumenata – kontrabasa sviranog gudalom (Bow) i, posve neobično, tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (Plectrum). U svega godinu dana postojanja, Bow vs Plectrum su održali niz koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, čak i turneju u SAD-u, a ove veljače, u subotu 18.2., dolaze i u naše kazalište.

Zadnji koncert održat će jedini kvartet ovogodišnjeg programa - Oridano Gypsy Jazz Band

čije je članove spojila fascinacija opusom Djanga Reinhardta i ljubav prema gypsy jazzu.

Orjen Riđanović je osnivač banda čija originalna postava čini sedam glazbenika, a u Splitu će nastupiti u formi kvarteta kojeg uz Orjena na lead gitari, čine i Aldo Foško na klarinetu,

Gustav Barišin za kontrabasom i na ritam gitari Milivoj Majdak. U zvuku Oridano Gypsy

Jazz Banda splitski će jazzoljupci imati priliku uživati u subotu 28. veljače.

Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20.00 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni Kazališta u Tončićevoj 1 ili putem internetske stranice www.croatia-tickets.com.

Detaljne informacije o jazz ciklusu i ulaznicama dostupne su na www.gkl-split.hr .