Alan Ford / Povratak otpisanih na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split

Izvedbom satirično-glazbene komedije Alan Ford / Povratak otpisanih na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 11. veljače s početkom u 19:30, tri će kazališne kuće, splitski teatar, Gledališče Koper (Kazalište Kopar, Slovenija) i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odati počast nedavno preminulome Predragu Luciću, uglednom novinaru, piscu, redatelju i dramatičaru, svom autoru i suradniku koji bi dan kasnije slavio svoj 54. rođendan.

U slovensko-bosanskoj koprodukciji, a u režiji renomiranog redatelja srednje generacije Kokana Mladenovića, ova je predstava, premijerno izvedena 10. lipnja 2016. nastala po motivima stripa Alan Ford. Sredinom sedamdesetih godina u odličnom prijevodu i prilagodbi prevoditelja Nenada Brixyja taj je strip postao omiljenim štivom čitatelja širom cijele nekadašnje Jugoslavije, stekavši kultni status kao fenomen popularne kulture. Lucić je napisao originalan tekst za koparsku predstavu sa svima dobro poznatim junacima, živopisnim tajnim agentima skupine TNT iz američke metropole, koji spašavaju svijet od raznoraznih kriminalaca, progovorivši kroz njih o aktualnom trenutku svijeta i Europske unije; o Europi, koja se osjeća ugroženom pa se zbog toga ograđuje žicom. Duhovita je to predstava koja govori o tome kako bez vanjskog neprijatelja nema ni slobode ni sigurnosti; o tome, tko nas može spasiti od Arapa i tko od labirinta bruxelleske administracije; te, nipošto najmanje važno, o strahu i nelagodi pred svime što nam je nepoznato.

Mjesto događanja nije više New York nego Kopar, lučki grad na slovenskoj obali, gdje skupina TNT ima svoju bazu u cvjećarnici. Zašto u Kopru? Tamo, na morskoj obali naime, skupljaju se horde Arapa, koji ugrožavaju narod i Europu, pa su se tajni agenti predvođeni Njegovom Visosti Broj Jedan (glumi ga Aleš Valič) prihvatili nemalog posla: kako Europu, Sloveniju i njene simbole spasiti od bezbrojnih migranata i, ujedno, naći rudnik u kojem se proizvodi bodljikava žica na kojoj mnogi masno zarađuju. »Iako se radnja odvija u Sloveniji, u Kopru«, rekao je u intervjuu, objavljenom u kazališnom listu, redatelj Kokan Mladenović, »Alan Ford nije samo slovenska priča, nego mnogo više, to je satira o jugoistočnom dijelu Europe. Više nego o Slovencima i slabostima slovenske politike, Alan Ford govori o našem mentalitetu, zatvorenosti, naklonjenosti tome da se nama manipulira i da tako izmanipulirani nanosimo štetu jedni drugima. To je priča svih nas!«

Predstavu Alan Ford/Povratak otpisanih potpisuju: prevoditelj Nebojša Pop Tasič, redatelj Kokan Mladenović, autorica glazbe Irena Popović, kostimografkinja Tatjana Radišić, scenograf Milan Percan, koreografkinja i oblikovateljica pokreta Andreja Kulešević, asistentica režije Renata Vidič, oblikovatelj svjetla Jaka Varmuž, oblikovateljice maske Tina Humar i Inga Mijatović.

Igraju glumci: Aleš Valič, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Mirsad Tuka, Rok Matek, Davor Golubović, Armin Omerović, Anđela Kusić in Elma Juković.

Predstava se igra na slovenskom s hrvatskim titlovima.