Balet "Tramvaj zvan čežnja" premijerno u HNK Split

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu 16. svibnja izvesti balet redatelja i koreografa Dinka Bogdanića Tramvaj zvan čežnja temeljen na motivima djela Tennesseeja Williamsa, a na glazbu Mladena Tarbuka. U glavnim će se ulogama izmijenjivati čak tri postave solista splitskog Baleta, pa ćemo tako u ulozi Blanche DuBois gledati Elenu Nikolaevu, Irinu Čaban Bilandžić i Albinu Rahmatullinu, Stanley Kowalski bit će Mircea Munteanu, Artjom Žusov i Ivan Boiko, a Stellu Kowalski utjelovit će Simona Caputo, Katerina Kuznjecova i Eva Karpilovska.

Tramvaj zvan čežnja poznat je mnogim generacijama. Prvo kao nagrađivana drama Elije Kazana iz 1947, s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, potom kao još popularniji film istog redatelja iz 1952, a onda i kao opera skladatelja i dirigenta Andre Previna iz 1995. Desetak godina nakon Previnove opere i hrvatski skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni, vratio se predlošku Kazanova djela da bi za njega napravio baletnu glazbu na libreto Sanje Ivić. Balet Tramvaj zvan čežnja praizveden je na Muzičkom bijenalu 2005. u produkciji HNK u Zagrebu kada je za njegovu koreografiju Dinko Bogdanić dobio i Nagradu hrvatskog glumišta. Kostimografiju predstave potpisuje Dženisa Pecotić, a scenografiju Dinka Jeričević. Predstojećom splitskom produkcijom djelo nastavlja svoj scenski život a realizira ga isti autorski tim.

Tarbukova je glazba stvarana u bliskome dosluhu s plesnim pokretima, a u strukturalnome pogledu predstavlja dobro promišljen i vješt kolaž različitih stilskih fragmenata ojačanih naknadnom intervencijom elektronike. Dramske tokove baletna priča sažima i priča priču o Blanche DuBois, oslanjajući se na izvorni tekst Tennesseeja Williamsa. Lijepu, ali razmaženu i neurotičnu Blanche zatičemo kako sjedi na bolničkom krevetu, a pri tom joj se priviđaju i u navalama komešaju svi likovi iz njezina života. Liječnik preuzima skrb o njoj, ona se grči... Stavljaju joj luđačku košulju...

Premijerna izvedba Tramvaja zvanog čežnja na velikoj sceni splitskog HNK dogodit će se 16. svibnja s početkom u 20:30, a reprizne izvedbe predviđene su 18, 20. 22. svibnja u 20h, te 23. svibnja u 18h.