Baletnim diptihom Bolero i Carmen započinju Baletne večeri na Sustipanu

Izvedbom baletnog diptiha Bolero i Carmen u petak i subotu, 17. i 18. srpnja započinju Baletne večeri na Sustipanu, odnosno baletni program 61. Splitskog ljeta. Osim ovog baletnog diptiha koreografkinje i redateljice Valentine Turcu, na Baletnim večerima na Sustipanu Balet Hrvatskog narodnog kazališta izvest će predstavu Tramvaj zvan čežnja, te praizvedbu baleta 5 do 12.

Sa splitskim je Baletom Valentina Turcu 2009. postavila Bolero Mauricea Ravela, a dvije godine kasnije i plesnu suitu Carmen Rodiona Ščedrina po motivima istoimene Bizetove opere. Naknadno su ta dva naslova spojena u jednu baletnu večer punu snažnih emocija i strasti. Visoko su to poetizirane i erotizirane koreografije objedinjene istim profinjenim koreografskim rukopisom Valentine Turcu.

Bolero je predstava koja će zadovoljiti svakog istinskog plesnog sladokusca. Koreografkinja je ponudila svoje viđenje jedne od najpopularnijih naslova cjelokupne glazbene literature. Kritika je nakon premijere istkla „promišljene i logične prijelaze iz forme klasičnog baleta u energiju modernog ili suvremenog plesa izvedene neopisivom lakoćom.“

Rad na složenom i izazovnom projektu Carmen vrhunac je dosadašnjih koreografskih promišljanja Valentine Turcu i balet koji pruža dokaze da se radi o talentiranom pokušaju umjetnice koja ima suvremeni koreografski background, umjetnice čiji su prizori manje opterećeni psihološkim sadržajem ili metafizičkim podtekstom te postiže da upravo scena postaje mjesto odakle svijet promatramo s ruba svijesti...

U predstavi igraju solisti splitskog Baleta. Sedam parova muških i ženskih plesača izvode Bolero, a u glavnim ulogama u Carmen nastupit će Irina Čaban Bilandžić 17. srpnja, te Elena Nikolaeva 18. srpnja. Uloge Josea i Escamilla prve večeri tumače Silviu Tanase i Artjom Žusov, a u subotu Mihai Mezei i Remus Dimache.

Valentina Turcu plesačica je i koreografkinja s iskustvom višegodišnjeg baletnog usavršavanja kod velikog Mauricea Béjarta jednog od najvažnijih autora u povijesti suvremenog plesa, a u anagžmanu je u Baletu mariborskog Slovenskog narodnog gledališča. Londonska kritičarka časopisa Dance Europe u oduševljenom je osvrtu na njenu koreografiju Romea i Julije napisala kako ne sumnja da će ime Valentine Turcu uskoro postati mnogo poznatije na svjetskoj koreografskoj sceni.