Besplatne projekcije u novom open air kinu FMFS-a

Festival mediteranskog filma Split u svom sedmom izdanju otvara novo open air kino. Nakon ljetnog kina "Bačvice" i kinoteke "Zlatna vrata", treća FMFS lokacija je caffe "Galerija" u Galeriji umjetnina Split. Mjesto je to gdje će publika u večernjim satima besplatno moći uživati u projekcijama ponajboljih kratkih filmova iz zemalja mediteranske regije, dok će se tijekom dana tu održavati susreti s gostima, autorima filmova i glumcima, tematska predavanja, te moći dobiti sve informacije i kupiti ulaznice za festival.

U četiri natjecateljska termina međunarodnog kratkometražnog programa bit će prikazano 20 filmova, a i ove godine isključivo publika svojim glasovima odlučuje tko će dobiti "Udicu" za najbolji strani kratki film.
- Na natječaj za kratkometražni program međunarodnog filma pristiglo je više od 200 prijava, a pravo je zadovoljstvo najaviti da ćemo u novom kinu prikazati i filmove koji su se prikazivali i na najvećim festivalima kao što su "House With Small Windows" s Venecije, "The Fugue" s Berlina, "Letter to Mohamed" s Rotterdama, te niz filmova nagrađenih i prikazivanih na Clermont Ferrand Film Festivalu koji je najveći svjetski festival kratkometražnog filma - kazao je Alen Munitić, direktor FMFS-a.

Nakon 'kratkiša' iz službene konkurencije, u novom kinu na otvorenom bit će predstavljeni i filmovi snimljeni u sklopu projekta "Sarajevo grad filma", prikazat će se oni vezani za projekt "Operacija Kino", a festival će završiti prikazivanjem filmova studenata Umjetničke akademije Splita, Odsjeka za film i video, čime FMFS želi još jednom pokazati da je platforma na kojoj studenti mogu promovirati svoj rad.
- Ove godine studenti Akademije u sklopu nastave izrađuju špice za kratkometražne programe Festivala koje će biti prikazivane u novom kinu.  Naš cilj je umrežiti i osnažiti lokalnu filmsku i medijsku scenu, a upravo ovakvi projekti, uvjeren sam, daju poticaj i motivaciju mladim filmašima - rekao je Munitić.

Kino "Galerija" otvorit će svoja vrata večer prije početka FMFS-a, 5. lipnja kada će organizatori publici uz druženje predstaviti festivalske novitete, ali i na novom platnu prikazati kratke, jednominutne, filmove nastale u sklopu Festivala u Veneciji. Autori tih filmova su neki od najpoznatijih redatelja: Bernardo Bertolucci, Kim Ki-duk, Ulrich Seidl, Todd Solondz, Yorgos Lanthimos i drugi.

Kompletan program ovogodišnjeg FMFS-a biti će predstavljen 22. svibnja, a večer uoči objave, 21. svibnja, u novootvorenom splitskom klubu "Judino drvo" organiziran se warm up party za sve posjetitelje festivala, biti će prikazana španjolska "Snjeguljica", a FMFS DJ-i će puštati filmske soundtrack hitove.