Besplatno kino večeras u Judinom drvu

Splitski "KineDok" večeras će u 20 sati po prvi puta ugostiti i redatelja filma! U Judino drvo stiže Vlad Petri, autor dokumentarca "Gdje si Bukurešte?" koji prati prosvjed 23 godine nakon Rumunjske revolucije kada su se ljudi vratili na ulice glavnog grada i ponovno zauzeli javni prostor. Redatelj Petri prati njihove priče jednu godinu, od prvog dana prosvjeda do posljednjih dana referenduma protiv predsjednika.

Film "Gdje si, Bukurešte?" je iskreno svjedočanstvo vremena u kojem živimo, vremena prosvjeda i masovnih okupljanja protiv sistema koja prečesto utihnu i prije nego li zaista zažive. Film je svoju premijeru imao na Rotterdam Film Festivalu, projekcija u Splitu je besplatna, a čakulu s redateljem će voditi kritičar Marko Njegić.

"KineDok" je međunarodna incijativa za stvaranje alternativne distribucijske mreže za dokumentarne filmove. Fokus je na prikazivanju dokumentaraca u prostorima koji nisu standardno kino. Cilj projekta je proširiti i razviti publiku za kreativni dokumentarni film u što raznovrsnijem i nestandardnom kino-okruženju.

U ovom projektu, financiranom od strane Kreativne Europe, nalaze se Češka, Slovačka, Rumunjska, Mađarska i Hrvatska. Hrvatski partner u projektu je producentska kuća za dokumentarni film Restart documentary, a lokalni partneri Festival mediteranskog filma Split i Judino Drvo.