Bitka protiv propagande zatvorila IKS Festival

IKS Festival koji se održavao od 15. do 19. lipnja u Multimedijalnom kulturnom centru zatvorila je predstava "Troia's Discount" redatelja Nenada Glavana koji ujedno potpisuje i prijevod i scensku instalaciju.

U amfiteatru MKC-a, ova energična i dinamična predstava pred splitskom publikom revidirala je devetu knjigu Vergilijeve „Eneide“. Odlična glumačka postava uspješno je prenijela problematiku današnjeg društva; konzumerizam i potrošačko ludilo koje zemlju pretvara u cirkus te dovodi do otpisane mladosti.

Vizualno bogatim i simboličnim preoblikovanjem antičkih junaka u antijunake današnjice, "Troia's Discount" prikazuje bitku protiv propagande te propitkuje društvo – "Volimo li samo ono što možemo imati?". Ukazujući na začarani krug u kojem živimo, antijunaci traže smisao života i bore se za opstanak u uštekanom životu kojeg ova predstava na zanimljiv način dočarava gledateljima.

Sat vremena propitkivanja potrošačke identifikacije publika je nagradila glasnim višeminutnim pljeskom.

Troia's Discount nastao je u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture i Umjetničke organizacije SKOP, a talijanski dvojac Ricci/Forte autori su predloška na temelju kojeg je nastala predstava.

Kombinacija svježih glumačkih imena kao što su Sara Stanić, Mateo Videk i Jure Radnić te onih nešto poznatijih kao što su Anita Matić Delić i Marica Vidušić pokazala se dobitnom.




Tekst: Ana Kuić
Foto: IKS Festival promo