BLINK Jakova Labrovića najbolji Human Rights film na festivalu Slobodna zona

Na netom završenom festivalu Slobodna zona koji se od 1. do 6. studenog 2017. godine održao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu kratkometražni film "BLINK" redatelja Jakova Labrovića osvojio je nagradu za najbolji Human Rights film u regionalnoj konkurenciji festivala!

Na repertoaru 13. Slobodne Zone, selekcijom Branke Pavlović, Jelene Maksimović i Ivana Bakrača našlo se 48 dugometražnih i kratkometražnih angažiranih filmskih radova iz protekle godine, a u natjecateljskom programu 41 film je bio u utrci za nagradu u četiri kategorije – Međunarodnoj, Regionalnoj, Human Rights i srednjoškolskoj selekciji 14+.

Tijekom šest festivalskih dana, u tri grada i šest kinodvorana, festival je posjetilo preko 20.000 gledatelja, a Beograd je ugostio 25 filmskih profesionalaca i autora filmova koji, svako u svojoj sferi djelovanja, oslikavaju promišljeni socijalni angažman koji Slobodna zona gaji punih trinaest godina.

Za svaki od natjecateljskih programa, formiran je zaseban žiri, sastavljen od eminentnih filmskih profesionalaca.

Žiri u sastavu Aleksandra Milovanović, Matjaž Ivanišin i Marko Grba Singh dodijelio je filmu "BLINK" nagradu za najbolji Human Rights film uz objašnjenje da se radi o neposrednom i ogoljenom filmskom radu koji prikazuje bolest u porodici i odnos dva brata.

Nagrada za Najbolji angažirani film u Međunarodnoj selekciji dodijeljena je poljskom dokumentarcu "Pričest" Anne Zamecke, a specijalno priznanje pripalo je španjolskom filmu "Ada za gradonačelnicu" u režiji Pau Fausa. Nagradu za Najbolji angažirani film u regionalnoj selekciji dodijeljena je filmu "Buffet Željezara" u režiji Gorana Devića, a specijalno priznanje pripalo je grčkom filmu "Osmi kontinent" u režiji Yorgosa Zoisa. Srednjoškolski žiri Nagradu 14+ dodijelio je filmu Anne Zamecke "Pričest".

Nakon uspješnog sudjelovanja na festivalu Slobodna zona, "BLINK" nastavlja regionalnu turneju – 9. studenoga sarajevska publika može ga pogledati u kratkometražnom programu Pravo Ljudski Film Festivala (galerija Duplex, 22:00, http://pravoljudski.org/2017/ba/).

"BLINK" je filmski prvijenac suvoditelja splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 Jakova Labrovića. Dobitnik je nagrade za najbolji film na 15. Liburnia Film Festivalu i treće nagrade publike u nacionalnom natjecateljskom programu "Ješke" 10. Festivala mediteranskog filma Split.