Blues band Otprilike ovako u HNK Split za Dan žena

Kultna splitska blues grupa Otprilike ovako održat će 8. ožujka, u povodu Međunarodnog dana žena, koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Koncert započinje u 20 sati.

Band koji je na splitskoj blues i klupskoj sceni neprekidno prisutan još od svog osnutka 1974. uživa poseban status među lokalnim zaljubljenicima u glazbu. Blues američkih crnaca koji su izvodili u počecima karijere, i to na autentičnim glazbalima poput washtub-bass, washboard, jaw harp i sl. postupno su elektrizirali i do kraja sedamdesetih okušavaju se vlastitim skladbama baziranim na bluesu. Okupljalište su velikog broja kvalitetnih mladih glazbenika, pravi rasadnik klasnih muzičara, a kao vodeći se čovjek izdvaja ekspresivni pjevač i virtuoz na usnoj harmonici Jadran Zlodre Gobbo (1952 – 2008). No, Otprilike ovako prije svega su mjesto na kojem se njegovala specifična filozofija pristupa muzici i publici. Nepogrešivo je to sažeo Predrag Lucić u tekstu nastalom povodom Gobbove smrti: “… a je, čuli su i u Zagrebu i još kojekuda za tu legendarnu splitsku grupu Tak nekak čiji članovi radije prodaju brokve i žarulje nego da prodaju svoju muziku. Gobbu i blues-bandu nije bilo do sklapanja poslova s diskografima, menadžerima i ostalom estradijom. Oni su sklapali pošten posao sa svojom publikom, po principu 'Mi sviramo, a vi guštate!'….” (Predrag Lucić, Feral Tribune 8. svibnja, 2008.)

Upravo zbog takvog pristupa, grupa s čak 45 dugom povijesti za sada je realizirala tek dva nosača zvuka. Prvi je autoironijski mini album Quarat iz 1994. sa samo četiri skladbe, a 2008. izdan je album Gobbo i Otprilike ovako, uglavnom kompilacija live snimki nastalih u rasponu od 1983. do 2006.

Danas Otprilike ovako nastupa u sastavu: Vladimir Kragić – bubnjevi, Goran Slaviček – bas, Goran Cetinić Koća – gitara i glas, Vladimir Garić – gitara i glas, Matko Petrić – udaraljke i Željko Milić – saksofon.