Bookvica ugošćuje Zorana Žmirića

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 22. siječnja 2014., s početkom u 20.30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) gostuje riječki književnik ZORAN ŽMIRIĆ.

U izdanju Hrvatskog društva pisaca iz tiska je izašao novi roman Zorana Žmirića, Snoputnik.  Pozornost čitateljske publike Žmirić je skrenuo 2009. godine romanom Blockbuster (VBZ), visoko rangiranom na domaćim književnim natječajima za knjigu godine, čemu valja pridodati i primijećenost u filmskim krugovima.

Novi Žmirićev roman, Snoputnik, zasniva se na alegorijskom i realističkom prikazu putovanja otkrivajući onaj dio ljudskog iskustva koje pokušava razumjeti iracionalno, čime  autor istražuje načine na koji tradicija, naoko potpuno strane kulture, može ponuditi odgovore na ratom prouzročene neuroze i psihoze. Glavni lik Snoputnika je Kristijan, mladić na umoru koji se odlučuje na posljednju avanturu u životu; kupuje avionsku kartu i odlazi u Indiju kako bi pronašao bivšu djevojku. Tu počinje pustolovina u kojoj susreće zanimljive ljude, sluša o njihovim sudbinama, uči o indijskoj kulturi i mitologiji, istovremeno primjenjujući novo stečena znanja na situaciju u kojoj se nalazi.

Snoputnik poziva na bolja iskustva romana ceste, ona prema kojima se put kroz prostor može poistovjetiti s putom u neke druge dimenzije, poglavito mentalne, otvarajući pitanja vezana uz dosege racionalnog, nadnaravnog, religijskog. Proza je to koja u završnici oživljuje davnu ideju o cikličnosti vremena, ali ne bez točaka koje bi ponudile smisao i smiraj. U Snoputniku gradovi Svetvinčenat i Buenos Aires bivaju mnogo bližim i sličnijim nego što bi se to dalo pomisliti, ravnoteža uma, kroz kojeg progovara savjest, i srca, kao pokretača emocija, prepoznaju se u zemljopisnoj sličnosti terrae magicae Istre i Indije,  čime novi Žmirićev roman barem dijelom priziva u misli Borgesu ideju dvojnika.

Rekli su:

Vesna Krmpotić
Snoputnik se ne ustručava reći neke stvari, stvari koje se inače govore šaptom, ako se uopće i govore.

Milan Zagorac
Snoputnik ostavlja dovoljno prostora za snove nakon njega, čini me čudno probuđenim.

Davor Suhan
Briljantan roman koji se čita u dahu.

Kristina Posilović
Hrvatska Siddartha.

Matko Vladanović / Booksa.hr
Snoputnik je jedinstven roman u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

O Autoru:
Zoran Žmirić (Rijeka, 1969.), član Hrvatskog društva pisaca. Autor je knjiga Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Blockbuster i Riječke rock himne. S romanom Blockbuster finalist je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis te finalist tportalove književne nagrade roman@tportal za najbolji roman. Dobitnik je nagrade Književno pero za najbolju knjigu godine 2010. (Blockbuster) koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture. Prevođen je na poljski i talijanski.
 

Više o knjizi:
Facebook stranica
Goodreads