Bosnićeva Nafta na Fast Forwardu

Ovog utorka (15.10.) u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Mateja Bosnića nastavlja se drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi pod nazivom "Utorkom u Galeriji - Fast Forward". Autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Martina Vuković.

"Rad Mateja Bosnića temelji se na nekonvencionalnoj uporabi svjetla, pri čemu glavnom interesnom području pridodaje komponentu mističnosti. Prisutnost svjetlosti u svakodnevnici svjedoči ulogu nečeg vječnog i nepromjenjivog, no u izložbi pod nazivom Nafta ta se uloga mijenja i propituju se dosezi njezine moći - ona postaje principom nebrojenih mogućnosti. Iako često upitne estetske kvalitete i načina primjene u postmodernom društvu, neonska svjetla polovinom prošlog stoljeća bivaju prepoznata kao medij koji, kada je izvučen iz primarne funkcije, ne mora nužno simbolizirati energičnost, dinamičnost i vitalnost urbanog života. Shodno tome, epitet vizualnog uznemiravanja nestaje - Nafta nas, ironično, uvodi u kontemplativnu atmosferu.

Kombinirajući neonske cijevi sa zlatno-srebrnom folijom i paus-papirom, koji poprima ulogu difuzora zategnutog na četiri drvena okvira, umjetnik materijalizira dobiveno osvjetljenje i mijenja sveukupnost ostalih fenomena koji su podređeni djelovanju svjetlosti. Redukcijom galerijskog prostora na svjetlosni minimum, tj. uvođenjem mraka kao suštinske opozicije svjetlu, Bosnić propituje granice samog rada kao i (ne)mogućnost potpune kontrole nad kreiranjem njegove konačne kompozicije. Utjecaj svjetlosne instalacije na prostor, kao i na samog promatrača, neizvjestan je tijekom čitavog procesa realizacije rada pa tako umjetnikova uloga nepokretnog pokretača zaduženog za stvaranje početnih uvjeta nikada ne garantira točnost pri predviđanju posljedica njihova djelovanja.

Uz paralelne linije industrijske prirode, vidljive tek posredovanjem pozadinskog osvjetljenja u zamračenom ambijentu, sasvim slučajno se pojavljuje potez kista na platnu kao dokument nečeg humanijeg i osobnijeg. Aluzija na umjetnički/autorski čin dodatno je istaknuta jedinstvenom linijom koja nadvladava neprirodni lom, čineći ovu prostornu instalaciju bližom slikarstvu nego ijednom drugom umjetničkom mediju. Upravo tu leži glavna Bosnićeva motivacija da se bavi light artom: nešto što bi mogli nazvati greškom umjetnik poima kao nadahnjujući trenutak, kao izazov. Neukrotivost svjetla, njegova fenomenološka priroda i gotovo apsolutna moć da razotkrije pregršt skrivenih svjetova iznova rađa fascinaciju", stoji u predgovoru Martine Vuković.

Prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova 2012. pokrenut je program jednodnevnih izložaba s ciljem poticanja suradnje najmlađih aktera na splitskoj suvremenoj umjetničkoj sceni. Publici su se predstavili mladi umjetnici, uglavnom studenti završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.