Cavalleria rusticana na sceni HNK Split

U utorak, 15. travnja u 20 h, Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split koncertno će izvesti operu Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana. Pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija uz Zbor i Orkestar HNK Split kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Domagoj Dorotić, Siniša Hapač, Terezija Kusanović i Irena Parlov.

Cavalleria rusticana jednočinska veristička opera još od svoje praizvedbe u rimskom Teatro Costanzi 17. svibnja 1890 jedan je od najomiljenijih i najpopularnijih naslova cjelokupne operne literature. U popularnosti opere svjedoči i podatak da je u vrijeme skladateljeve smrti 1945. samo u Italiji već bila izvedena više od 14.000 puta. Cavalleria rusticana (u hrvatskom prijevodu Seosko viteštvo) je i danas jedna od najizvođenijih opera na svjetskim pozornicama, a brojne su i značajne reference na operu u važnim djelima popularne kulture. Libretisti Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci kao osnovu su uzeli istoimeni roman koji je njegov autor Giovanni Verga smjestio u Siciliju. Radnja se odigrava u ljubavnom četverokutu, a postupke likova diktiraju društvene norme, čast, strasti, ljubav i ljubomora, zatomljene čežnje i zaptiveni osjećaji, licemjerje, nevjera... Više je dionica iz ove opere postiglo opću popularnost, kao siciljanska pjesma O Lola, c'hai di latti la cammisa, tenorska arija koju pjeva Turiddu, Alfiova arija Il cavallo scalpita, Santuzzina arija Voi lo sapete, o mamma, duet Santuzze i Turiddua Tu qui, Santuzza, Turidduova zdravica Viva il vino spumeggiante, Turidduov oproštaj od majke arijom Mamma, quel vino è generoso. No, možda je najpopularniji simfonijski intermezzo između devete i desete scene, koji je korišten u jednoj od najslavijnih scena u povijesti filma, u finalu Kuma III. U Razjarenom biku Martina Scorcesea to je glavna muzička tema filma, a glazbena je podloga i u epizodi popularnog japanskog anime crtanog filma Kenshin Samurai, pa i u jednoj reklami za Ferrero Rocher.

U predstojećoj koncertnoj izvedbi Cavallerije... splitske Opere ulogu Santuzze tumačit će sopranistica Kristina Kolar, Turiddu će biti tenor Domagoj Dorotić, Lucia Irena Parlov, Alfio Siniša Hapač, a Lola Terezija Kusanović. Predviđene su dvije izvedbe, 15. i 17. travnja s početkom u 20 sati.