Caverna Magica u Fotoklubu Split

U petak 30. siječnja 2014. u 20h, u sklopu Noći muzeja 2015., u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija (izložba fotografiziranih sjenopisa) Draška Regula – dr.Nde pod nazivom Caverna Magica.

Draško Regul (rođen 1961. u Zagrebu) kao autor specifičan je po tome što je 2000. godine (jedva) preživio nekoliko moždanih udara i od tada živi s LIS-om ('Locked-in Syndrome' - tetraplegija + nemogućnost govora) prikovan uz krevet. Nakon par godina intenzivne vježbe i uz pomoć jedne hi-tech spravice uspostavio je kontrolu nad računalom (pokretima glave) Tako se 2008. vratio aktivnom fotoamaterskom angažmanu. Naravno, snima samo kompjuterski vođenim kompaktnim fotoaparatom, postavljenim na (opet - kompjuterski upravljivom) pan/tilt stalku, sa udaljenosti max. 2-3 m od njegovog PC-a (duljina USB-kabela).

Motive ne traži,  već  snima ono što se zbiva  pored kreveta - u sobi, koju rado naziva spiljom!

2012. godine osvojio je 1. Nagradu u kategoriji 'kolekcija - slobodna tema' (ujedno i Grand prix izložbe) na tradicionalnoj Novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split.

Dodatna napomena autora:" naziv projekta je da tako kažem - dejavu-hommage! Preuzet je izravno s istoimenog albuma Andreasa Vollenweidera iz 1982. koji je snažno obilježio moju mladost, a sada na njega (taj naziv) itekako asocira čarolija moje 'spilje'..."

Izložba će biti otvorena do 21. veljače 2015.