Cirkuska srijeda #10: Circus Fantasticus

Deseta Cirkuska srijeda, filmski ciklus koji popularizira cirkusku umjetnost na velikom platnu, 9. travnja istodobno će se dogoditi u Zagrebu i Splitu – u kontinentalnoj metropoli u konferencijskoj dvorani Pogona, a u dalmatinskoj metropoli u novootvorenom Beton kinu Doma mladih s početkom u 20 h.

Na repertoaru je igrani film „Circus Fantasticus“ slovenskoga redatelja Janeza Burgera. Međunarodno poznat i kao "Silent Sonata", ovo je nijemi film o lutajućoj cirkuskoj karavani koja se zaustavlja u krajoliku rata i umirućem direktoru cirkusa priređuje oproštaj koji to nije... 

Na 13. Festivalu slovenskog filma Portorož „Circus Fantasticus“ je osvojio nagrade za najbolji film i režiju, te nagradu kritike, na Alexandria International Film Festivalu  nagradu za najbolje umjetničko dostignuće, a na 58. Puli cijeli je glumački kolektiv osvojio nagradu za najbolju glumu.

Tumač glavne role je hrvatski glumac Leon Lučev i upravo će on nazočiti splitskoj projekciji filma. Na zagrebačku pak ekskluzivno stižu ruski cirkuski artisti Natalia i Ravil Sultanov, te casting menadžerica filma, slovenska etnologinja Jana Drašler.

Publika će moći razgovarati s filmskim gostima, saznati priče s druge strane kamere, a najsretniji posjetitelji imat će priliku osvojiti vrijedne nagrade – ovog puta Room 100 i Mala performerska scena nagrađuju ulaznicama za skore predstave Festivala novog cirkusa, kako u Zagrebu, tako i u Splitu!