Cirkuska srijeda #24: I Clowns

Početak nove sezone Cirkuske srijede – ciklusa filmova cirkuske tematike – otvara se 14. listopada u 21:00 u Judinom drvu s Fellinijevim filmom „I Clowns“.

Jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih talijanskih filmaša čija je poetika i estetika uvelike definirala razvoj drugog vala filmskog modernizma, u svojoj se pedesetoj godini vratio djetinjoj fascinaciji cirkusom i klaunovima. Film „Klaunovi“ (I Clowns) Federica Fellinija specifičan je spoj dokumentarnog i fantastičnog filma, gotovo istovremeno pušten na platna i male ekrane 1970. godine, instantno dosegavši široko gledateljstvo.

Neki film nazivaju mockumentary, parodiju dokumentarističkog žanra, zbog humora i autoironije s kojom autor prilazi temi, no njegova je ljubav i interes prema klauneriji posve iskrena te vuče korijene iz sjećanja na posjet putujućem cirkusu u ranom djetinjstvu. Fellini razotkriva i filozofiju koja stoji iza ovoga filma utvrđujući da je „klaun oduvijek karikatura dobro utvrđenog, uređenog, mirnog društva. Ali danas je sve privremeno, neuredno, groteskno. Tko se još uvijek može smijati klaunovima?… Sada čitav svijet igra klaunove.“

U određenom se smislu ovaj film smatra najosobnijim Fellinijevim filmom, njegovim jedinim umjetničkim radom koji daje izravan uvid u autorovo privatno životno iskustvo. Duhovit i emotivan, nepretenciozan i dojmljiv, „Klaunovi“ je vrijedno filmsko ostvarenje koje zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu velikog umjetnika.

Film je osvojio četiri nagrade, uključujući nagradu za najbolji talijanski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Ulaz na Cirkusku srijedu je tradicionalno besplatan, kokice teku u potocima, a najsretnijeg posjetitelja čeka nagrada!