Danica Kliškić objavila Play, debitantski strip album

Danica Kliškić nije nepoznato ime na splitskoj sceni poznavatelja stripova, ali je tek sada objavila svoj prvi duži strip. Tom prigodom smo s Danicom o njenom debitantskom strip-albumu popričali u novootvorenom caffe baru Marcvs Marvlvs Spalatensis u kojem posjetitelji mogu prolistati ovaj strip.

Strip se zove Play, na prednjoj strani korica je znak za play a na stražnjoj stop. Što to znači?
- Pa kao početak i kraj, ako je s jedne strane play, s druge će biti stop. U cijelom stripu su scene razbijene sa znakom play, to jest, stisni play za pjesmu koju sam napisala na početku i koja se proteže kroz cijeli strip, to je prijelaz među radnjama.

Na prvo čitanje je Play dosta težak, zašto je toliko mračan?
- Pronašla sam se u takvom stilu, pokušala sam crtat nešto veselo ali nije išlo.

Odakle si vukla inspiraciju?
- Pokušala sam ne pokazati nikakav utjecaj sa strane ali naravno da će ti ono što čitaš u mladosti utjecati na rad, ako i ima nekih poveznica s drugim djelima to je bilo sasvim nesvjesno.

Koji ti je ovo strip po redu?
- Ovo je prvi strip-album, najduži strip koji sam ikad napravila. Uglavnom crtam nekakve kraće stripove na 4, 5 ili 6 tabli, nikad više od toga. Nisam prije imala prilike za crtat veće stripove, uvijek je to bilo u svrhu nekih izložbi. Trenutno crtam manje stripove za webzine „Stripodrom“. Zahtijeva dosta vremena nacrtat duži strip.

Koji su ti uzori?
- U crtačkom smislu neću nikad doći do neke savršene razine, ali uzor mi je Danijel Žeželj, on je naš proizvod koji se dosta probio vani. Što se tiče scenarističkog aspekta, francuska scena mi je najdraža, kad se želim opustit, najviše čitam Francuze.

Imaš li u planu novi strip-album ili ćeš i dalje crtati samo po nekoliko tabli?
- Ne znam, nemam planova, za sada sam se bazirala samo na kraćim stripovima, možda zbirka kraćih stripova. Play je bio scenaristički izazov i nije nimalo lako ovo napraviti, iako tako izgleda.

Danica će Play predstaviti danas u 18 sati u emisiji Bučni stripovi na internetskom radiju KLFM . Ovo izdanje Bučnih stripova u kategoriji „Silence is sexi“ je printano u nakladi od samo 200 primjeraka, a možete ga kupiti za 15kn na www.stripovi.com ili kontaktirajući autoricu na Facebook-u. Troje najsretnijih čitatelja Splitskog portala mogu osvojiti potpisane primjerke stripa, dovoljno je svoje podatke poslati na portal@split.com.hr, a dobitnike ćemo obavijestiti o načinu preuzimanja.