David Jakelić izlaže u Fotoklubu Split

U četvrtak 22. rujna 2016. u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba istaknutog člana Davida Jakelića pod nazivom Disco Titanic.

Osim izloženih fotografija u donjem dijelu, u gornjem dijelu Galerije biti će postavljena video projekcija radova.

Riječ autora o izložbi:

Izložba “Disco Titanic” objedinjuje fotografije snimljene na raznolikim mjestima. Zanimaju me mjesta i prizori u kojima naslućujem mogućnost stvaranja fotografske slike koja je, iako posve realistična, za gledatelja začudna i intrigantna, jer o stvarnoj situaciji nastanka i cjelovitom prizoru otkriva malo.

Redukcijom kadra i odabirom detalja, uklanjam jednoznačna obilježja snimljenog mjesta i vremena, kako bih dobio sliku otvorenu za različite interpretacije i značenja, kojoj mjesto i vrijeme snimanja nisu ključni, ali odsustvo njihove jasne određenosti jest.

Pojedinačne fotografije naknadno povezujem u nizove koji grade nova značenja ili priču, između stvarnog i imaginarnog.

“Disco Titanic” naziv je jedne od izloženih fotografija koja je nastala iz prizora napuštenog, oronulog zdanja kompleksa Duilovo u Splitu i diskoteke koja ne postoji već desetljećima. Ta fotografija, za mene je zapis o prolaznosti - mjesta, stvari, naših želja i ambicija te nas samih.

Sve fotografije koje predstavljam na izložbi “Disco Titanic” govore o ljudima - iako se ljudi rijetko vide u kadru - bilo da slikom dominira pejzaž, arhitektura ili tek efemerni detalji i tragovi koje ostavljamo za sobom.

Izložene slike su vizualne natuknice koje će, nadam se, navesti gledatelja da ih doživi iz svog rakursa, poveže i ispriča na svoj način.

 

O autoru:
David Jakelić rođen je 1965. u Šibeniku; živi i radi u Splitu. Sudjelovao je i izlagao na nizu međunarodnih izložbi, natječaja i foto-festivala. AFIAP od 2012. godine. Dobitnik je nagrada na PX3 – Prix de la Photographie Paris, International Photography Awards, The Pollux Awards i drugim natječajima.

Njegova prva knjiga fotografija "Split Perspectives" nagrađena je na festivalu FotoWeekDC 2012 u Washingtonu, te je uvrštena u izložbe Brighton Photo Biennale 2012 i Unfolding Images, Contemporary Arts Center, New Orleans, 2013.


Izložbu možete pogledati do 6. listopada 2016.