Disku(r)sija: Arancha Nogueira i Anela Borčić

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i likovnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.

Ovomjesečna Disku(r)sija u suradnji s Udrugom za kreativno pisanje iz Galicije (Španjolska održat će se u srijedu, 24. kolovoza 2022., s početkom u 18:30 sati u vanjskom prostoru kafića Misto Street Food Bar u Bosanskoj 11 u Splitu. Tom će se prilikom publici predstaviti ovomjesečna rezidencijalna gošća, španjolska pjesnikinja ARANCHA NOGUEIRA, i viška pjesnikinja i prozaistica ANELA BORČIĆ. Voditeljica Disku(r)sije je Patricija Horvat.

Gošće će predstaviti svoje pisanje i čitati pjesme te razgovarati, među ostalim, o raznolikim temama i motivima koje ih zanimaju, o suvremenom i tradicionalnom kao izvoru nadahnuća, o pisanju na dijalektu i „malim jezicima“, o statusu pjesništva u dvjema zemljama, o važnosti međukulturne suradnje i književnih prijevoda te o svojim iskustvima s rezidencijalnim programima za pisce.

ARANCHA NOGUEIRA, rođena 1989. u Ourenseu, galicijska je pjesnikinja. Završila je studij novinarstva u Madridu, studij komparativne književnosti u Valènciji i učiteljski studij u Vigu. Pjesme su joj objavljene u više antologija i književnih časopisa a dobila je i nekoliko nagrada za svoj pjesnički rad. Objavila je nekoliko zbirki pjesama, među kojima se ističu Dente de leite (2020.) i Antese (2022.), a okušala se i u pisanju proze za djecu.

ANELA BORČIĆ, rođena 1966. u Splitu, radi kao ravnateljica u Osnovnoj školi Vis. Pokretačica je, urednica i voditeljica brojnih nagrađivanih projekata Osnovne škole Vis, u kojima radi na očuvanju otočkog identiteta i kulturne baštine otoka, te pokretačica više kulturnih projekata koji se provode na otoku Visu (Ranko Marinković, COAST, Ku, co, mi i dr. Članica je Društva hrvatskih književnika. Dobitnica je nagrade na natječaju Moje drago serce 2015. te pohvale u sklopu nagrade Grigor Vitez za dijaloge na dijalektu i promociju dijalekta otoka Visa u knjizi Zabranjeni gariful 2022.

Objavila se sljedeće knjige:

Blaženstvo trenutka, Fokus komunikacije, 2007.

Garbin, zao vjetar, VBZ, 2009.

Kuća Pupuletovih, VBZ, 2011.

Beračica soli, Književni krug Split, 2013.

Zabranjeni gariful, Spiritoso, 2021.

Forbbiden carnation, Spiritoso, 2022.