Dodijeljene nagrade 26. Marulićevih dana

Uručivanjem festivalskih nagrada sinoć se na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split zatvorio festival hrvatske drame 26. Marulićevi dani.

Nagrade Marul 26. Marulićevih dana dobili su:

Marul za suvremeni dramski tekst drama Kašeta brokava (ili Mali Lear iz Veloga Varoša) Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre i izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu;

Marul za dramaturgiju predstave Jasna Žmak i Goran Ferčec za predstavu Mi smo kraljevi a ne ljudi u režiji Matije Ferlina i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles.

Marul za predstavu u cjelini predstava Kaberet tamne zvijezde Zlatka Burića u režiji grupe autora Kabareta tamne zvijezde.

Marul za režiju Nenni Delmestre za režiju predstave Kašeta brokava Elvisa Bošnjaka, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Nagrade Marul za glumačka ostvarenja Mia Biondić za ulogu u predstavi Kabaret tamne zvijezde Zlatka Burića u režiji grupe autora Kabareta tamne zvijezde i Goran Marković za ulogu Tome u predstavi Kašeta brokava Elvisa Bošnjaka i režiji Nenni Delmestre.

Marul za umjetničko ostvarenje Umjetnička organizacija Četveroruka i Plesni centar Puls za autentično promišljanje ambijentalnog teatra  u izvedbi projekta Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.

O nagradama Marul odlučivao je Ocjenjivački sud u sastavu: Viktoria Franić Tomić, teatrologinja; Belmondo Miliša, glumac i prevoditelj; Mislav Brumec, dramski pisac; Davor Mojaš, novinar i redatelj; te, Katja Pegan, redateljica.

Osim nagrada Marul bit će dodijeljena i nagrada žirija dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, koji je kao najbolje glumačko ostvarenje 26. Marulićevih dana izdvojio ono Urše Raukara u autorskom projektu Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. O ovoj je nagradi odlučio žiri čitatelja u sastavu: Željko Fržop, Marin Popović, Maja Proso, Boška Krstulović  i Miranda Vidović.

Gledatelji 26. Marulićevih dana ocjenjivali su viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najvišu prosječnu ocjenu pubike zavrijedila je predstava Sveto S. u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Za nagrade na 26. Marulićevim danima je, po izboru kazališnog kritičara Igora Ružića, konkuriralo deset predstava u produkciji kazališta iz Hrvatske, jednog bosanskohercegovačkog kazališta, dok su dvije bile koprodukcije hrvatskih s inozemnim kazališnim kućama.