Evo gdje se Svjetski dan knjige obilježava u Splitu

Po treći put se u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ove godine pada u srijedu, 23. travnja. Održat će se u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, sudjelovat će više od 200 pisaca; brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

U hrvatskim bolnicama bolničko osoblje će čitati pacijentima, čitat će se i azilantima te djeci u dječjim domovima. Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme njezina trajanja svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a. Nakladničke kuće (Znanje, Naklada Ljevak, Naša djeca, Jesenski&Turk, Leksikografski zavod Miroslav Krleža) donirale su knjige koje će se pokloniti hrvatskim bolnicama i zatvorima.

Za one koji Noć knjige žele provesti pored malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je filmski maraton ekranizacija poznatih književnih predložaka. Manifestaciji se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela.

Održat će se i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati vesele ekipe natjecatelja iz Splita (Klub Quasimodo), Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. U kvizu će sudjelovati 11 natjecateljskih ekipa u svakom gradu, a pobjedničke ekipe biti će nagrađene vrijednim knjigama. Noć knjige prvi će se put održati u Sloveniji i Crnoj Gori. Za tu su priliku organizatori Noći knjige u Hrvatskoj tamošnjim kolegama/organizatorima ustupili dosadašnja vizualna rješenja i pružili ostalu raspoloživu pomoć.

U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija i popusta, koji će se moći ostvariti u brojnim knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti, programske knjižice Noći knjige potražite na kioscima Tiska.

Program za Split je sljedeći:

18:00 - 19:00 – Knjižnica Meje: Mi smo na redu
18:00 - 19:00 – Knjižnica Žrnovnica: Čarobne svjetiljke
18:00 - 22:00 – Noć knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića
18:00 - 22:00 – Knjižnica Umjetničke akademije u Splitu: Susret
18:00 - 01:00 – Sveučilišna knjižnica u Splitu: Baštinska rič i pisma
19:00 - 20:00 – Knjižnica Bol – Plokite: Kako čitati romane
19:00 - 20:30 – Nova Akropola Split: Promocija knjige Živa mudrost drevnog Egipta
19:00 - 22:00 – Graditeljsko-geodetska tehnička škola: Druženje u knjižnici uz knjigu, film i čaj
19:00 - 23:00 – Prirodoslovna tehnička škola – Split: Noć knjige 2014.
21:00 - 23:00 – Info zona: Razgovor uživo: Kako ubiti pisca, kako pogubiti knjigu
21:00 - 00:00 – Klub Quasimodo: BOOKVIZIMODO – Veselo natjecanje gradova u poznavanju književnosti

Više o samom programu i lokacijama pogledajte na službenim stranicama Noći knjige 2014.