Evo što nudi deveti FMFS, ulaznice su već u prodaji

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu, za kojeg se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera. Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj kinoteci 'Zlatna vrata' otkrivene su sve filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom devet dana Festivala. Među njima je i pobjednik ovogodišnjeg Berlina, film 'Gori more' (Fuocoamare) proslavljenog dokumentariste Gianfranca Rosija.

- U pitanju je sjajan i iznimno važan dokumentarac, i potpuno zaslužen Zlatni medvjed, koji prati svakodnevnicu otoka Lampeduse kroz oči 10-godišnjeg dječaka, i poprilično realno patnje kroz koje izbjeglice moraju proći da bi morskim putem pristigli u Europu. Tematikom je aktualan i 'Put za Istanbul' alžirsko-francuski film o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIL-a u Siriji. Pred velikim gledalištem ljetnog kina 'Bačvice' prikazat ćemo i dokumentarni film 'Turizam!' Splićanina Tonća Gaćine - otkrio je direktor FMFS-a Alen Munitić, uz već najavljene sigurne hitove, talijanski 'Iščekivanje' u kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, te dva francuska filma koje 'nosi' slavna Isabelle Huppert.

Za prvi, 'Sve što dolazi', redateljica i scenaristica Mia Hansen-Løve nagrađena je Srebrenim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, 'Priče s asfalta'  Samuela Benchetrita, stiže iz programa Cannesa.

Jedan od najinteresantnijih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je grčka komedija 'Chevalier' s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, dok će FMFS otvoriti španjolski 'Ništa zauzvrat' za kojeg je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film.  U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa 'U suton života' redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni 'Ivy' Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran, a iz Turske stiže i 'Mahnitost', koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa, da se osim izuzetnih filmskih naslova koji konkuriraju za nagradu 'Udicu', nekoliko prikaže i u programu 'Izvan konkurencije'. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu 'Chuck Norris protiv komunizma', a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara 'Druga majka' kojeg je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim.

Snažan fokus organizator svake godine stavlja na natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova 'Ješke', no od ove godine pobjednika po prvi put očekuje i novčana nagrada.
- Naš višegodišnji partner, splitska tvrtka 'Uje' s kojom radimo na razvoju jednog novog projekta, pobjednika će novčano nagraditi, što zasigurno daje dodatnu težinu ovoj kategoriji – istaknuo je Munitić, a među 'Ješkama' se izdvajaju važnim svjetskim nagradama već ovjenčani 'Piknik', 'Belladonna', 'Zvjerka', ali i svjetska premijere filma Šimuna Šituma 'Ritki zrak', novi animirani film Veljka Popovića 'Planemo', te dokumentarni film 'Kino otok'.

Grčki redatelj Thanos Anastopoulos iz Cannesa, gdje mu je prošlog tjedna prikazan novi film, stiže u Split, i to u sklopu projekta 'The 5C Project Cine-Caravan', kojeg Balkanski Kulturni Krug provodi u još četiri države jugoistočne Europe, a sastoji se od projekcija, radionica i seminara namijenjenih mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

A od mnoštva popratnih događanja ove godine izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa 'Škola u kinu', zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici 'Vuk samotnjak' i 'Družba Pere Kvržice'.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'.
- Suradnja s Ekranom ove godine je dovela do ove nove ideje, pa svoju opremu selimo na ovu predivnu lokaciju u centru grada, koja će svojom atraktivnošću sigurno privući brojne ljubitelje kratkih filmova. A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d'Or programa kojeg prikazujemo u suradnji s Animafestom – otkrio je novost direktor festivala, koji se na kraju press konferencije zahvalio svim pokroviteljima, sponzorima i partnerima, te novinarima koji ih prate cijele godine, ne samo kroz FMFS aktivnosti već i kroz Kino Mediteran, KineDok i Moje splitsko kino.

Kompletan atraktivni program 9. Festivala mediteranskog filma Split, može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica, ali i detalji o prodaji na blagajnama.