Fantastičnim koncertom tria GIG sinoć otvoren 6. MAGfestival

Sinoć je u Splitu otvoren 6. MAGfestival – festival komorne glazbe. U prepunoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, nakon pozdravne riječi ravnateljice Muzeja Narcise Bolšec Ferri, započeo je 6. MAGfestival.

Na koncertu otvorenja nastupio je Trio GIG u sastavu Gordan Tudor (sopran saksofon), Ivan Batoš (klavir) i Goran Jurković (tenor saksofon).  Ovo je bio prvi koncert ovog nagrađivanog komornog sastava u Splitu nakon devet godina te su glazbenici splitskoj publici podarili pravu glazbenu poslasticu.

Svaki majstor na svom instrumentu, mladi glazbenici su se izvrsno nadopunjavali stavljajući svoju virtuoznost i boju tona u službu umjetničkog glazbenog izričaja, bilo da se radilo o romantičnim stavcima (Glinka) ili o virtuoznim  djelima suvremenih autora među kojima su u velikoj mjeri bili zastupljeni i hrvatski skladatelji (Kiš, Ivičević, Papandopulo).

Neposredan odnos mladih umjetnika prema publici i prekrasan ambijent jedinstvene gotičke dvorane Muzeja grada Splita, uz zvuke dobre glazbe, razgalilo je srca i namamilo osmijeh na lice posjetitelja koji su gromoglasnim aplauzom nagradili izvođače i  tri puta ih pozvali na bis.

Idući koncert, 6. MAGfestivala na rasporedu je već sutra (nedjelja 30.8.) u 20 sati. "Mandolina kroz stoljeća" je jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba.

Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju - harfom, flautom i oboom. Program izvode: Stela Ivanišević (1. mandolina),  Ivana Kenk Kalebić (2. mandolina), Dea Škorić (mandolincello), Sandra Katunarić (mandola), Ivanka Prusac (gitara), Lovorka Begović (harfa),  Marija Bašić – Markotić (flauta) i Olivija Vjekoslava Tomasović (oboa)

Program:
EMANUELE BARBELLA
Sonata za dvije mandoline
Allegro – Andantino – Presto

GIOVANNI BATTISTA GERVASIO
Sonata za dvije mandoline I.B.C.
Allegro – Larghetto – Allegro

RAFFAELE CALACE
Idilio

AMADEO AMADEI
Suita marinaresca
La serenata dei Naiadi, La danza delle Ondine,
Il Canto delle Sirene, La Fuga dei Tritoni

HANS GAL
Suita za tri mandoline
Marche mignonne, Sarabande, Gavotte, Gigue


CLAUDIO MANDONICO
Ceciliana

RAFFAELE CALACE
Tramonto