Fast Forward: Katalog o mladim splitskim umjetnicima

Nakon dvije godine trajanja projekta Utorkom u Galeriji - Fast Forward, u utorak, 17. prosinca u 18 sati u prostoru Bez naziva (Umjetnička akademija u Splitu, Zagrebačka 3 - ex Sveučilišna knjižnica) predstavit će se katalog tog umjetničkog događanja. Dosad je u sklopu Fast Forwarda organizirano deset izložaba, koje će sada biti katalogom okupljene na jednom mjestu i primjereno dokumentirane. U projektu je sudjelovalo dvadeset mladih umjetnika i umjetnica, o kojima u katalogu piše isto toliko mladih povjesničara i povjesničarki umjetnosti.

Kako se objašnjava u popratnoj objavi Umjetničke akademije, Utorkom u Galeriji - Fast Forward je platforma osmišljena zbog poticanja suradnje najmlađih aktera splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložaba javnosti su se predstavili studenti i studentice završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu uz mentorsku potporu svojih profesora i infrastrukturnu podršku Galerije umjetnina. Tako je zaživjela i neformalna, ali učinkovita međuinstitucionalna suradnja, na korist svih sudionika.

Fast Forward je svoj uspjeh potvrdio i Posebnim priznanjem za umjetnost 2013., koje je projekt dobio od Slobodne Dalmacije. Katalogom će napokon i trajnije biti predstavljeno što su na ovom jedinstvenom umjetničkom događanju radili Silvija Abramović, Adna Bakija, Damjan Barić, Matej Bosnić, Dora Derado, Katarina Duplančić, Ante Duraković, Ela Gašperov, Blaž Klarić, Mario Leko, Rudolf Maretić, Katrin Novaković, Marita Pastuović, Kristina Petričević, Katarina Sučić, Jasmina Šarić, Kristina Šušnjara, Andrea Trutanić, Martina Vuković i Viktorija Žuvela. Katalog je oblikovao njihov kolega Nikola Križanac.