Festival MAG prepoznaje sve širi krug publike

Završna večer (6.9.) 5. MAGfestivala, pripala je Gudačkom kvartetu „Porin“ iz Zagreba. Talentirani mladi glazbenici: Ivan Novinc i Tamara Petir (violine), Lucija Brnadić (viola) te Neva Begović (violončelo) održali su prekrasan koncert glazbe hrvatskih skladatelja. Koncertni program potvrdio je višestoljetni kontinuitet nevjerojatne kreativne snage naših skladatelja. Muzicirali su sinkronizirano, uigrano, neprestano vodeći računa o homogenom zvuku, predanim sviranjem te izrazitom muzikalnošću, snažno zaokupljajući pažnju slušatelja.

Tim koncertom završen je jubilarni, peti MAGfestival komorne glazbe, čiji značaj i kvaliteta raste iz godine u godinu. Ove godine festival je bio jako dobro popraćen od strane splitske publike, ali ono što najviše veseli je primjetno povećanje broja turista koji su pohodili MAGfestival što svjedoči da je festival postao sastavni dio kulturne ponude grada Splita. Pohvalna je i činjenica da su brojni mladi umjetnici iz Hrvatske, ali i inozemstva pokazali vrsno umijeće sviranja te da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti.

U 4 godine djelovanja Udruge MAG održana su četiri MAG festivala komorne glazbe i četiri koncertne sezone s ukupno 40 koncerata, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. Organizatori festivala su Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita i Muzej grada Splita.

Muzej grada Splita svoju ulogu suvremenog muzejskog prostora realizira i kroz organizaciju ovakvih kulturnih projekata koji ujedinjuju različite umjetničke izričaje, a posjetitelju omogućuju jedinstveni kulturni doživljaj. Intimni prostor gotičke dvorane Papalićeve palače, prema svojoj izvornoj namjeni, mjesto je okupljanja i ugodnog boravljenja uz zvuke komorne glazbe.


 Foto: Zlatko Sunko (MAGFestival)