"Festival neobičnih obitelji" održati će se od 18. do 22. travnja 2023

Četvrto izdanje festivala suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" koji će se u Splitu održati od 18. do 22. travnja 2023. donosi četiri puta više programa, čak 19 predstava iz osam zemalja u pet dana, ali i dolazak prvog suvremenog cirkuskog šatora u grad.

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada.

Program u kojem će u 19 predstava sudjelovati 44 cirkuska umjetnika nudi pregled lokalne i regionalne suvremene produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima.

-Sve lokacije na kojima se izvode predstave nalaze se van centra grada. Programiranjem daleko od epicentra turizma, uz vođene šetnje i kritička promišljanja, ističemo fenomen prekomjerne turistifikacije u kojem su Split i regija utopljeni. Utjecaj turizma na svakodnevni život lokalnog stanovništva potaknuo nas je da postavimo kritično tlo i za promišljanje vlastite prakse kao i praksi europske cirkuske scene – kazala je Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala neobičnih obitelji.

U bogatom programu interes publike zasigurno će izazvati predstava ''Runa'' sirijskog akrobata Amera Kabbani koja istražuje kontradikcije europskog stanja blagostanja progovarajući iz perspektive migranta iz zemlje zahvaćene ratom. Zatim predstava ''Duel'' koja je nastala u suradnji hrvatskih i srpskih akrobata s renomiranim francuskim kolektivom Un loup pour l'homme, a ulaznica više će se sigurno tražiti za 45 minutni žonglerski kaos francuskog kolektiva LPM.

Kroz „Žonglerski koncert“ zainteresirani će vidjeti kako slovenski Mismo Nismo zamišlja boys-girl band koji progovara o uspjehu i padu kapitalizma, a Splićanka Dora Komenda govori o neuspjehu i suočavanju s pogrešnim izborima kroz „Konstrukt“, predstavu koja je nominirana za titulu laureata circusnexta 2022-2023.

Ovogodišnje festivalsko izdanje organizirano je u suradnji triju organizacija ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji.

 

Program s detaljnim opisom predstava pogledajte na internet stranici festivala: peculiarfamilies.org ili na Facebook eventu: https://fb.me/e/SuTFxnts

 

4. FESTIVAL SUVREMENOG CIRKUSA ''FESTIVAL NEOBIČNIH OBITELJI''
Vrijeme
: 18. – 22. travnja 2023.

Mjesto: Split (cirkuski šator u lučici Zenta, Dom mladih i vanjske lokacije)

Info: https://peculiarfamilies.org