Festivalski ansambl oduševio, sutra (utorak, 4.9.) u katedrali sv. Dujma nastupa Trio LUR

U subotu, 1. rujna, festivalski ansambl sastavljen od vrsnih mladih glazbenika pokazao je raskoš hrvatskih glazbenih talenata i dokazao da je MAGfestival sjajna prilika da pokažu svoju virtuoznost izvrsnim koncertom na kojem su predstavili rijetko izvođene komorne skladbe Martinůa i Dohnányja iz 20. stoljeća.

"Posebno skladno uz lijepi ton, zvučala je sekcija puhača, za koju su bili zaduženi oboistica Iva Ledenko i klarinetist Yaroslav Sadovyy. U koncert su nas uveli pretežno mlađi članovi MAG udruge uz goste/studente koji su u nastupu djelovali kompaktno, ali pomalo ukočeno više vodeći računao o cjelini, a ne detaljima. Sasvim drugačiji ugođaj od prethodnih Serenada dočekao nas je u Kvartetu za klarinet, francuski rog, violončelo i side drum, u kojem je bubanj unio militarni ugođaj. Već na samom početku Kvarteta moglo se čuti da su članovi već iskusni glazbenici koji su jako dobro funkcionirali kao ansambl, a posebno se istakla violončelistica Mia Grubišić koja nas je u drugi stavak Poco andante uvela prekrasnom i dugačkom melodijom... MAGansambl je u Sekstetu zvučao uhodano i kompaktno kao da iza njega stoje dugogodišnji zajednički nastupi, a ne samo nekoliko zajedničkih proba." napisala je muzikologinja Karmen Širović za Slobodnu Dalmaciju.

U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma, s početkom u 20 sati, Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Trio LUR će za splitski koncert nastupiti u sastavu: Ursa Ljuban (orgulje), Monika Cerovčec (sopran) i Lucija Rašeljka Petrač (flauta).

Trio Lur osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. Članice su kroz svoj rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova glazbena radoznalost proteže se i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu trija su skladbe pisane za flautu, glas te orgulje ili čembalo. Trio LUR je do sada nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, na akademskom ciklusu „Virtuoso“, ciklusu koncerata u Salonu Očić, danima Pasionske baštine u Zagrebu te se publici predstavio recitalima u Splitu, Zagrebu, Trogiru, Omišu, Virovitici, Gradcu, Gospiću, Oštarijama, te na Visu, Šolti, Rabu, Braču, Čiovu i Hvaru.

Godine 2014. u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici trio je održao koncerte u Svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu te u Bazilici della Misericordia u Sant’Elpidiju a Mare prilikom kulturno-diplomatskih odnosa između Hrvatske i Italije u projektu “Omaggio a Pietro Nachini’”. 2016. godine u suradnji s moskovskom udrugom De boni arte i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi trio je održao uskrsni koncert u Katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Moskvi te koncerte na Kavkazu - u dvorani Filharmonije u Pjatigorsku i Jesentuki. Iste godine trio je održao uspješne koncerte u Parizu - u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Parizu, upravom centralne pariške crkve Saint Madeleine, franjevačkim samostanom Le Chapelle des Franciscaines te udruženjem AM CA.

Godine 2017. trio je održao adventski koncert u njemačkom gradu Vaterstettenu te u travnju 2018. godine nastupio u crkvi sv. Andrije u Salzburgu u Austriji. Trio također promovira rad hrvatskih skladatelja te se stoga zalaže za izvođenje skladbi hrvatskih suvremenih skladatelja u domovini i u inozemstvu. Do sada je imao priliku praizvesti kompozicije koje su triju i posvećene: Prosim bratja verne duše Ivana Josipa Skendera i Vokalizu Ante Knešaureka tijekom koncerata u Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj, te Cor mundum – trostavačnu skladbu Ivana Božičevića koju je trio premijerno izveo u Zagrebu na danima Pasionske baštine 2018. godine.

Program:

 

I. Lukačić (1575. - 1648.)

Corde et animo

iz zbirke moteta Sacrae cantiones

 

I. J. Skender (1981.)

Prosim bratja verne duše

na napjev iz Chitare Oktohorde

 

A. Klobučar (1931. - 2016.)

Pjesma stvorova sv. Franje Asiškoga (1981.)

Allegro „Hvalite Boga mojega, uzvisujte ga, zahvaljujte i služite mu u svoj poniznosti.“

 

V. Vuletin (1960.)

Stabat mater

 

J. Bajamonti (1822. - 1891.)

“Quand on sait”

arija

 

A. Knešaurek (1978.)

Vokaliza

 

A. Klobučar (1931. - 2016.)

“Zdravo budi Marijo”

Koralna fantazija

 

B. Bersa (1873. - 1934.)

Solo pjesma, op. 4

 

D. Pejačević (1885. - 1923.)

Ave Maria

op. 16

 

I. Božičević (1961.)

Cor mundum

a sopran, flautu i orgulje

Fluente – Scherzoso – Feroce

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Music-Box i  Radio Sunce.

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (120 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Svi koncerti počinju u 20 h.