Finissage i akcija performans „Nebo #2 (Rad koji raste)“

Finissage izložbe „Nebo“ vizualnog umjetnika Gorana Tomčića održat će se u petak (24. travnja) u 12 sati u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra. Tom će prilikom biti izvedena akcija performans „Nebo #2 (Rad koji raste)“. Riječ je umjetničkom događanju participacijskog karaktera u kojem su posjetitelji pozvani da zajedno s umjetnikom sudjeluju u dogradnji već izloženog rada.

Svi se sudionici pozivaju  na (radni) dijalog s umjetnikom, a cijela akcija bit će video-dokumentirana. U isto vrijeme bit će prezentiran katalog izložbe.

Više o radu/akciji

Instalacija “Nebo” uključuje tri integralna dijela (Nebo #1, Nebo #2 i Nebo #3), a sastavljena je od dva osnovna materijala - raznobojnih akrilnih pom-poma i ribarskog najlona. Na konceptualnom nivou, cijela instalacija ukazuje na umjetnikovu reakciju na zadani prostor s minimalnim materijalima i formama. “Nebo #2” ili “Rad koji raste” je zidna instalacija, koja je zamišljena kao participacijska instalacija. Umjetnikova je namjera da ovaj rad bude demokratskog karaktera te da posjetitelji izložbe sami proizvedu  linije s pom-pomima i dodaju ih već izloženom radu.

Prema riječima samog umjetnika  „Ovakva vrsta "hands-on" sudjelovanja svih sudionika na gradnji rada trebala bi podsjetiti na već zaboravljen i danas rijetko viđen proces krpanja ribarskih mreža. Izgraditi rad zajedno, znači popraviti praznine koje postoje između nas“.

 

Biografija i kontakt

_________________

Goran Tomčić je vizualni umjetnik i pisac. Rođen je 1964. godine u Hrvatskoj.  Studirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom i kustoske studije na Bard Collegu u NY, USA  gdje je i magistrirao 1996. godine.

Godinama je radio kao kustos i kritičar (direktor, Wolfson Galleries, Miami Dade College, Miami; kustos za suvremenu i modernu umjetnost,  Allen Memorial Art Museum, Oberlin College;dDirektor, Moti Hasson Gallery, NYC, itd). Kritike i poezija objavljivani su mu u mnogim katalozima i magazinima, uključujući BOMB magazine, ARTERY NYC, Moderna Galerija Ljubljana, i slično. U Zagrebu je 1991. objavio zbirku poezije “Fragile” a potom je godinama objavljivao poeziju u američkim i hrvatskim magazinima i antologijama, uključujući “Broken Land: Poems of Brooklyn” NYU Press, 2007. Kao vizualni umjetnik prisutan je na međunarodnim izlaganjima od 1996. godine. Dobitnik je Pollock Krasner stipendije (2007).  Trenutno živi u Berlinu kao samostalni umjetnik. Njegovi radovi nalaze se u Museum of art u Haifi, Izraelu i MMSU Rijeka.