FMFS: Danas premijere ''Uvrede'' s nominacijom za Oscara i novog filma Arsena Oremovića

Libanonska "Uvreda", s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, svoju hrvatsku premijeru ima večeras (21:30 sati) u ljetnom kinu Bačvice u sklopu 11. Festivala mediteranskog filma Split.

Ovaj film proslavljenog redatelja Ziada Doueirija zbog političke cenzure bio je dvije godine na čekanju, a prati svađu između Libanonca i Palestinca koja završi na sudu izazivajući postepeno pozornost sve šire javnosti i medija te se pretvarajući naposlijetku u pitanje od nacionalne važnosti.

"Uvreda" je premijerno prikazana u Veneciji, a prije nominacije za Oscara osvojila je niz nagrada na festivalima diljem svijeta.

Od 19 sati u kinoteci Zlatna vrata redatelj Arsen Oremović, u sklopu programa "Ješke", premijerno prikazuje svoj novi dokumentarac "Tak kak je" u kojem se bavi diskriminacijom prema rastavljenim očevima. Uslijedit će "Dani ludila" redatelja Damiana Nenadića kojim nas vodi u inače skriven i većini zazoran svijet psihički drugačijih ljudi, koje društvo olako odbacuje i žigosanjem pretvara u pacijente.

Druga današnja ''Ješka'', koju će vidjeti publika na Bačvicama, je ''Siguran let'' Alda Tardozzia. Priča je to o obitelji koja se sprema na putovanje u Australiju, te se zbog praznovjerja o avionskim nesrećama želi raspodijeliti po odvojenim letovima. No na poteškoće naiđu već pri samom dogovoru, što probudi nakupljene nesuglasice.