FMFS: Dječaci koji postaju džihadisti i Grk koji uživa u tuzi

Centralni naslov u današnjem programu 11. Festivala mediteranskog filma Split je sirijsko-libanonski dokumentarac "O očevima i sinovima" za kojeg je Talal Derki dobio priznanja diljem svijeta, između ostalog i nagradu žirija na Sundanceu.

Film se prikazuje u ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 sati, a redatelj je zbog njegova snimanja više od dvije godine proveo s obitelji Abua Osame, borca Al Nusre, u malom selu na sjeveru Sirije. Fokusirao se na dječake koje od malih nogu pripremaju da krenu stopama svojih očeva i postanu džihadisti.

U kinoteci "Zlatna vrata" u 19 sati prikazuje se komedija "Sažaljenje", koja nastavlja niz odlično prihvaćenih filmova "čudnog grčkog vala" na FMFS-u. Redatelj Babis Makridis donosi priču o muškarcu čija supruga je u komu, no osjećaj iznimne žalosti počeo se pretvarati u zadovoljstvo.

 

"Mezostajun" je eksperimentalno-dokumentarna "Ješka" koja će se prikazati na Bačvicama, a u kojoj redatelj Ivan Ramljak istražuje razlike između ljetnog i zimskog života u mediteranskom gradu te ulogu javnih prostora u životu ljudi ovisno o dobu godine. Program u Zlatnim vratima kreće filmom"Gdje se vrabac skriva kad je hladno" kojeg potpisuju Denis Lepur Marko Stanić, a u filmu o tinejdžeru koji je suočen sa strahovima, frustracijama i izazovima odrastanja, glumi i Judita Franković.