FMFS na Bačvicama 'zaplovio' Mediteranom po 14. put

Sinoć je u rasprodanom ljetnom kinu "Bačvice" započeo 14. Festival mediteranskog filma Split u sklopu kojeg će se u tri natjecateljska programa prikazati 35 filmova iz 19 zemalja. U Splitu će se, premijerno u Europi i tek nekoliko dana nakon svjetske premijere na Tribeca Film Festivalu, prikazati grčko-nizozemski film "Bez kajanja". Pobjedniku programa "Ješke", u kojem se prikazuju kratki hrvatski filmovi, ove godine ide novčana nagrada od 14 tisuća kuna.

Ovu tradicionalnu filmsku manifestaciju otvorio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.
- Bio sam redovit gost tu na Bačvicama svake godine, a posebno mi je drago što se održava unatoč pandemiji. Vrijedni ljudi su uspjeli održati festival koji slavi raznovrsnost mediteranskog filma i čestitam im - poručio je Puljak, koji je pohvalio i svog prethodnika jer je "sa suradnicima uspio zadržati namjenu ljetnog kina".

Direktor FMFS-a Alen  Munitić pozvao je publiku da i ove godine poštuje epidemiološke mjere kako bi se zadržao dobar trend iz 2020. godine tijekom koje se usprkos 30 tisuća gledatelja koji su prošli kroz FMFS i projekcije u sklopu Kina Mediteran niti jedan slučaj zaraze ne veže s odlaskom u kino.
- Moram se zahvaliti našim partnerima iz Centra za kulturu "Zlatna vrata" s kojima vodimo ovaj prostor i konstantno ulažemo u njega, a što je lakše zahvaljujući podršci gledatelja koju ostvarujemo. Vesele nas nove investicije u struju, vodu i zaštitne ograde, ali i novih 30 stabala s kojima smo započeli i obnovu zelenila ovog vrijednog prostora. I ja ću zahvaliti Andri Krstuloviću Opari i njegovoj zamjenici Jeleni Hrgović Tomaš na iznimnoj podršci zadnje četiri godine. Te naravno svim partnerima i sponzorima koji su ostali uz festival u ova za njih financijski izazovna vremena - poručio je Munitić.

Ove godine nakon projekcije dugometražnog filma prikazuje se sažetak virtualnog Q&A razgovora s redateljem filma, koje je vodila moderatorica Kristina Tešija, a cijeli razgovori mogu se pronaći na web stranici festivala.

Zbog aktualnih epidemiloških mjera kapacitet gledališta smanjen je na jednu trećinu kako bi se publici osigurala preporučena distanca. Sjedala u kinu nisu numerirana, a svi gledatelji koji dolaze u grupama moći će i sjediti zajedno. Kako bi se izbjegle gužve, ulaz na Bačvicama je otvoren sat vremena prije početka projekcija (svaku večer od 20:30 sati).

Ulaznice po cijeni od 30 kuna se mogu kupiti online na www.fmfs.hr, ili na blagajni na Bačvicama, svakog dana od 19:30 sati.