Fotografski natječaj "Čovjek i svjetionik"

Plovput d.o.o. Split i Fotoklub Split organiziraju foto-natječaj pod nazivom „Čovjek i svjetionik“ s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije. Direktni povod ovoj izložbi je činjenica kako se ove godine obilježava 200-ta obljetnica od početka rada najstarijeg postojećeg svjetionika na Jadranu „Rt Savudrija“ i začetka organizirane svjetioničarske službe na Jadranskom moru.     

Natječaj je otvoren za sve građane koji se bave fotografijom, amaterski i profesionalno. Najbolje fotografije nagradit će se zanimljivim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih radova u galerijskom prostoru Trgovačkog centra „Mall of Split“, povodom dana Sv. Nikole, čije se otvorenje planira na dan 5. prosinca 2018. godine. Najbolji radovi će u sklopu pokretne izložbe Hrvatski svjetionici biti predstavljeni i na postavama budućih izložbi širom svijeta, a u organizaciji Društva Plovput i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (www.plovput-exhibition.com).

OPIS TEME

Hrvatski svjetionici su najveći i najpoznatiji objekti pomorske sigurnosti, svi odreda izgrađeni tijekom 19. stoljeća (od 1818. do 1899. godine). Sve godine njihova postojanja obilježio je čovjek njihovom izgradnjom, čuvanjem i održavanjem, obnovom ili turističkom valorizacijom. Njihova prvotna namjera da budu stup sigurne plovidbe Jadranom održala se do današnjih dana, te svi odreda i dalje svijetle i služe svim pomorcima, mornarima, ribarima i vikend kapetanima.

      

UVJETI SUDJELOVANJA

Fotografije se šalju isključivo putem online servisa za prijenos velikih datoteka (wetransfer, jumbomail i sl. – pošaljite i mail u kojem će biti umetnut link na fotografije) na e-mail adresu: info@fotoklubsplit.hr.   

Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, najmanje veličine 3000 piksela na dužoj strani, u tiff ili jpg formatu (high quality).

Naziv fotografije treba sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije.

Pojedinac može poslati najviše do 5 fotografija, te 1 kolekciju od 4 fotografije. Pravo sudjelovanja imaju fotografije koje do sada nisu izlagane na pokretnoj izložbi fotografija u organizacij Društva Plovput.

Svaki autor suglasan je da njegove fotografije bez naknade mogu biti objavljivane na izložbi,katalogu,pozivnicama,web stranicama, društvenim mrežama, te ostalim medijima u svrhu promocije ovog natječaja i organizatora natječaja.

Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri u sastavu: legendarni fotoreporter Feđa Klarić, poznati fotograf Valentino Bilić Prcić i predstavnik Plovputa Željko Višić.

Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu nagradu i jednu treću nagradu u kategoriji pojedinačnih fotografija i jednu prvu nagradu u kategoriji kolekcije fotografija.

 

 

KATEGORIJA POJEDINAČNA FOTOGRAFIJA:

  • Prva nagrada u kategoriji: trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Struga“ na Lastovu, tijekom 2019. godine
  • Druga nagrada je trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Struga“ tijekom predsezonskog ili posezonskog razdoblja u 2019. godini
  • Treća nagrada je fotomonografija „Hrvatski svjetionici“

KATEGORIJA KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA

  • Prva nagrada je trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Rt Savudrija“ tijekom predsezonskog ili posezonskog razdoblja u 2019. godini

 

KALENDAR

Radovi se zaprimaju zaključno s datumom: 10. studenog 2018.  

Objava rezultata: 20. studenog 2018.

Izložba i podjela nagrada: 5. prosinca 2018. (srijeda)

 

S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove. Za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u tvrtku Plovput d.o.o. na e-mail: zeljko.visic@plovput.hr ili na broj telefona 021/390611, te u Fotoklub Split na e-mail: info@fotoklubsplit.hr ili na broj telefona 021/347597.