Galerija Vaska Lipovca... imamo nova obećanja!

"Nema djeteta koje neće prepoznati njegove (Vaska Lipovca, op.a.) bicikliste, mornare, kapetane, gospođe, one trbušaste i valjkaste likove svetaca...", napisao je u katalogu za autorov opus Valovi Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, ujedno i kustos izložbe otvorene u Muzeju u ponedjeljak, 29. srpnja.

Otvarajući izložbu pred brojnim posjetiteljima i obitelji Vaska Lipovca okupljenoj u udruzi "Val", kustos je okarakterizirao posljednji Lipovčev opus kao "prikazivanje uprostorenja praznog prostora linijama". Napomenuo je kako je ova izložba, nastala u koprodukciji sa Splitskim ljetom, dobar temelj za otvaranje galerije Vaska Lipovca u obliku javno-privatnog partnerstva, a taj model bi se trebao primijeniti na sve splitske autore.

Prisutne je, nakon pozdrava intendanta HNK Split i ravnatelja Splitskog ljeta Tonča Bilića, gradonačelnik Ivo Baldasar uvjerio da je započela potraga za adekvatnim prostorom galerije Lipovac, a on će doprinijeti ostvarenju tražeći novac od Ministarstva kulture. Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je išao tako daleko da je spominjao kako bi se sinergijom grada, županije i ministarstva čak mogao otvoriti i muzej, a ne samo galerija.

Kako joj je pripao nezahvalan dio održavanja zadnjeg govora u nizu, pomoćnici ministrice kulture Vesni Jurić Bulatović je preostalo samo pričati o umjetničkom aspektu izložbe budući da su prethodni govornici svojim govorima dotakli ono što javnost najviše zanima, a to je otvorenje galerije koja je i dalje samo obećanje građanima. Izložba će biti otvorena do 01. rujna, a pogledati je možete u Galeriji Ivana Meštrovića (Šetalište Ivana Meštrovića 46) od utorka do nedjelje 9h-19h (zatvoreno ponedjeljkom i državnim blagdanom).


Foto: Robert Matić