Gradonačelnik Splita otvorio izložbu članova Fotokluba Zagreb

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u subotu, 4. srpnja u 19 sati, otvorena je izložba članova Fotokluba Zagreb. Izložba predstavlja presjek nekih od najznačajnijih fotografskih ostvarenja članova Fotokluba Zagreb te su na izložbi uglavnom prezentirane fotografije koje su bile nagrađivane na natječajima i salonima u zemlji i inozemstvu.
Posjetiteljima se  u ime Fotokluba Split obratila  predsjednica Maja Prgomet, u ime Fotokluba Zagreb Davorka Trbojević, a izložbu je otvorio gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Prije par mjeseci, u katastrofalnom potresu koji je pogodio Zagreb, teško je oštećen i devastiran klupski prostor u Ilici. Fotoklub Zagreb, kao i brojne druge kulturne ustanove, našao se tako u iznimno teškoj i financijski zahtjevnoj situaciji. Kako bi pomogli kolegama i prijateljima iz Zagreba, u Fotoklubu Split su odlučili organizirati izložbu u okviru koje će posjetitelji moći donirati za obnovu prostorija kluba i Galerije koji su ozbiljno stradali u potresu te više nisu sigurni za boravak i zahtijevaju ozbiljne građevinske intervencije. Zauzvrat, donatori će dobiti neki od izloženih radova po vlastitom izboru.
Donirati možete i putem kampanje na LINKU.

Fotoklub Zagreb jedan je od najstarijih amaterskih fotoklubova u Europi. Njegova povijest počinje daleke 1892. i u tom dugom vremenskom razdoblju postao je nezaobilazan čimbenik u promociji hrvatske fotografske kulture i umjetnosti ne samo u domovini nego i u inozemstvu. U 128 godina dugoj tradiciji Kluba proizašle su generacije sjajnih fotografa čije su fotografije sastavni dio „Zbirke hrvatske fotografije“ upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a kojih je vlasnik upravo Fotoklub Zagreb. Danas klub broji preko 300 članova. Tijekom godine organiziraju se brojne aktivnosti: izložbe u vlastitoj galeriji, u galerijama diljem Hrvatske i u inozemstvu, tečajevi fotografije, prezentacije i predavanja, fotoradionice u zemlji i inozemstvu, a bienalna međunarodna izložba „Zagreb salon“ poznata je i cijenjena i u svijetu. Klub ima razvijenu suradnju s domaćim klubovima i klubovima iz inozemstva (Austrija, Australija, Novi Zeland, Brazil, Slovenija, Italija, Kina, Kanada, Finska, Švedska, Južna Koreja).

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske,Grada Splita i Grada Zagreba, a možete je pogledati do 24. srpnja.


FOTO:Igor Jakšić