HNK: Zborovi pjevaju u čast Vlade Sunka

Splitska Umjetnička akademija odat će u ponedjeljak, 2. prosinca u 19:30 h u  HNK posebnu počast glazbenom pedagogu, dirigentu i skladatelju Vladi Sunku. Pod ravnanjem samog autora, uglednog imena zborske glazbe, nastupit će Gradski zbor Brodosplit i muški dio zbora Umjetničke akademije u Splitu, te Orkestar Umjetničke akademije u Splitu, a sve povodom dana Akademije te 25. obljetnica Sunkova ravnanja Gradskim zborom Brodosplit. Na programu su dva Sunkova djela, kantata Gospe sinjska, te praizvedba njegove Misse.

Osim što još od davne 1988. vodi zbor Brodosplit, Sunko je redoviti profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, te dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije. Za svoj je rad dobio brojna priznanja, od onih strukovnih na glazbenim smotrama, preko dviju Nagrada grada Splita 2000. i 2012., pa do odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, najvećeg državnog priznanja za kulturno djelovanje.

Gospe sinjska  iz 2006. skraćena je verzija kantate Zlato Gospine milosti, za soliste i muški zbor a cappella, nastala uz stihove Andrije Kačića Miošića. Drugo djelo koje će biti izvedeno u ponedjeljak je Missa (Classic-Pop-Folk) za soliste, muški zbor i orkestar, skladana 2012. kao susret klasične s folklornom i popularnom suvremenom glazbom.