Igor Taritaš izlaže u Galeriji Škola

Ovu srijedu, 11.4.2018. u 19.30h u Galeriji Škola na adresi   Fausta Vrančića 15 otvara se izložba jednog od najcjenjenijih slikara mlađe generacije Igora Taritaša. 

Izložbom slika "Prostori" Taritaš se nakon uspješnih izložbi u Italiji, Austriji i Poljskoj i u jeku velike izlože u Dublinu prvi put samostalnom izložbom predstavlja i splitskoj publici. 
 

Taritaš izrazito realističnim radovima progovara o socijalnim pitanjima sumorne nam svakodnevice gotovo opsesivno slikajući napuštene, derutne gradske prostore prepuštene propadanju, s tek ponekad gdjekojom slučajnom, često zloslutnom figurom. Uporno ponavljajući ovakve motive mogli bismo reći kako umjetnik zapravo daje suptilnu kritiku globalizacijom, centralizacijom, ali i u najvećoj mjeri, kapitalizmom zahvaćenog društva još uvijek gotovo nesvjesnog svojih, za život običnog građanina, teških strukturalnih oštećenja i ograničenja. Promatrajući njegove slike na trenutke gotovo da se može osjetiti grozničava postapokaliptična jeza.

Na prvi pogled Taritaševe hladne slike dominantnih geometrijskih oblika u sebi zapravo kriju brojna pitanja s kojima se umjetnik, baš kao ostali misleći pojedinci, u modernoj današnjici često susreće. Nesumnjiv dominantni osjećaj nelagode, osamljenosti, nesigurnosti, možda čak i očaja, izaziva zebnju, strah i/ili paniku. Taritaš promatraču ostavlja da sam preispita svoje unutarnje ja, da daje odgovore ili postavlja pitanja.

Možemo li ove napuštene, otužne derutne prostore promatrati kao moguće promjene nabolje, prenamijenjene prostore kojima će biti udahnut novi život ili su oni ipak samo metaforički odraz duhovnog stanja suvremenog čovjeka?


Igor Taritaš (1987., Pakrac). Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007., upisao je  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zaposlen kao profesor likovne kulture u OŠ „ Antuna Mihanovića“ u Batrini.

Izlagao je na jedanaest samostalnih i  na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i  inozemstvu. Od 2012. član je HDLU-a, te od 2013. platforme P_3.

2016. izlagao je na Bijenalu slikarstva, grupnoj izložbi „Exporting Zagreb“ u Narodnom muzeju u Gdansku u Poljskoj te zatim  samostalno izlaže u renomiranoj Galeriji 2CforART u Salzburgu u Austriji te na grupnoj izložbu JUNGE KUNST AUS KROATIEN u St.Poltenu u Austriji. 2017. pozvan je da svoje radove izlaže na velikoj grupnoj izložbi „Grand Salon“ 2017. Villa Berberich u Njemačkoj.  Slike  Igora  Taritaša nalaze se  u privatnim kolekcijama u  Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.

Nedavno njegov rad je predstavljen na  svijetski poznatom Juxtapoz magazinu i  Arrestedmotion portalu za umjetnost.

Više o umjetniku možete pronaći na: http://taritasigor.blogspot.hr/
https://www.facebook.com/Igor-Tarita%C5%A1-TA%C5%A0O-158295680994605/

https://www.saatchiart.com/igortaritas