IKS Festival u Splitu od 16. do 23. lipnja

IKS Festival je međunarodni festival suvremenog kazališta čije se treće izdanje održava u Splitu od 16. – 23. lipnja 2014. Kroz festival se predstavljaju neki od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije. Program se temelji na visoko estetskim projektima nezavisnih kazališnih skupina, interdisciplinarnim projektima koji primjenjuju nove tehnologije i medije. Kvalitetu koncepta kao i programskih sadržaja Festivala je u 2013. godini prepoznala i publika dodijelivši splitskom IKS Festivalu nagradu publike Teatar.hr za najbolji festival godine u kategoriji za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu domaćeg festivala. Dosadašnji uspjeh i prihvaćenost od strane zahtjevne splitske publike obvezuju nas na kontinuirano pružanje bogatog i inovativnog programskog sadržaja koji je kroz suvremeno plesni, suvremeno dramski, performans art i intermedijski izričaj ujedno privlačan i široj publici.

Nositelj ovogodišnjeg programa je kultni slovenski bend Laibach čijim nastupom u HNK Split započinje treće izdanje festivala. Jedan od najvećih bendova u glazbenoj povijesti naše regije, već je 30 godina jednako intrigantan i nesumnjivo će privući zanimanje publike.

Program uključuje visoko estetske projekte umjetničke scene poput predavanja INFORMANCE Postgravity art:: kozmistična arhitektura Dragana Živadinova, Dunje Zupančič, Mihe Turšić te nastavljamo sa plesnim programom u suradnji sa Gradskim kazalištem lutaka Split. Očekuju nas i gostovanja slovenskih, talijanskih i španjolskih umjetnika - Rosa Hribar i Gregor Luštek s predstavom Četrnaest (Ljubljana, Slovenija), Erre Que Erre danza (Barcelona, Španjolska) Aguanta, te predstava Love will tear us apart u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec. Matija Ferlin, često nazivan velikim kapitalom hrvatske plesne scene, najtalentiraniji mladi hrvatski plesač i koreograf koji će se predstaviti sa svojom predstavom Sad Sam Lucky. U nešto brutalnijem i radikalnijem ritmu predstavljamo Sluškinje – paralelna ekspozicija u režiji Gorana Golovka sa postavom mladih glumaca sa Umjetničke Akademije Split. Za sami kraj, u sklopu projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu, IKS Festival predstavlja odabir suvremenog kazališta koje graniči s perforativnim umjetnostima, a ujedno je i intermedijalno i interdisciplinarno te kao takvo osvježenje u dosadašnjoj kulturnoj ponudi grada pozivamo vas da pogledate predstavu talijanske eksperimentale kazališne skupine Ricci Forte sa predstavom Wunderkammer soap #1_Didone.

Novost IKS Festivala je pokretanje časopisa Pokret /Movement koji se može pronaći na web stranici Festivala www.iksfestival.eu

Ulaznice za koncert Laibacha nalaze se u pretprodaji po cijeni od 120 kuna, a na dan koncerta 160 kn. Prodajna mjesta:

  • Adriaticket prodajna mjesta www.adriaticket.com
    Dallas Music Shop Narodni trg 14
    Dancing Bear Dioklecijanova 6
  • Hrvatsko narodno kazalište (na dan koncerta)

Ulaznice za ostale predstave dostupne su sat vremena prije predstave na blagajni kazališta po cijeni 40 kuna ili na prodajnim mjestima Adriaticketa

Rezervacije za predstavu Ricci Forte WUNDERKAMMER SOAP #1_Didone na 099 675 6869