Izložba akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića pod nazivom "Melancholia"

Izložba akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića bit će otvorena u utorak, 18. listopada, u  20 sati u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac.
 
Tom prigodom umjetnik će se predstaviti  ciklusom novih radova pod nazivom „Melancholia“, nastalih u proteklih  godinu dana,  rađenih akrilikom na platnu. Kustosica izložbe je Vanda Franičević.
 
Izložba će biti otvorena do 30 listopada.
 
O umjetniku: 
Hrvoje Marko Peruzović, rođen je 28. travnja, 1971. godine u Zagrebu. Završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu, a diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Đure Sedera). 
 
Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a i HULU-a Split. Osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 
Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti, a dobitnik je prve ovogodišnje  Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim  mrežama. Živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču.
 
Iz predgovora autorice Vande Franičević:
Neoplatonistička ideja o putovanjima duše, teorija o serijama i gubitku spoznaje pri stalnoj izmjeni oblika te platonističko poimanje kozmoloških podražaja, snažno je utjecalo na metafizičko slikarstvo Hrvoja Marka Peruzovića. Umjetnik teži uprizoriti senzaciju vlastitih osjećaja, promišljanja i stavova, pri čemu zapravo personificira određenu ličnost – utjelovljuje subjekt. Nakon izvedbe svjedočimo figuraciji apstraktne filozofske misli, spiritualnom realizmu subjekta. Sinteza svijesti, mišljenja i znanja o transcendentalnim utjecajima kozmoloških objekata, posebice Saturna, rezultiralo je slikarskim prikazima melankolične naravi, alegorijama crnožučljive osobnosti. Ecce homo melancholius!