Izložba Ante Verzottia - " A propos Split"

U srijedu 24.12.2014. u 11 h u Galeriji Emanuela Vidovića otvora se izložba  Ante Verzottia -  À propos Split. Istoga dana, u 12 sati, obilježit će se i 144. godišnjica rođenja Emanuela Vidovića, postavljanjem vijenca na njegovu rodnu kuću.

Ova fotografska izložba u galeriji Emanuel Vidović tematizira grad Split. Ante Verzotti svojim fotografskim aparatom hvata poznate dijelove grada i ljude u svakodnevnim radnjama, ali njegov pristup motivu nije dokumentaristički, on različitim fotografskim postupcima prije, za vrijeme i nakon snimanja stvara fotografske slike koje otkrivaju intrigantnu i kompleksnu autorsku interpretaciju grada.

Ante Verzotti rođen je 1942. u Splitu. Diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu.
Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter.
Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (UMAS) 1997. godine sve do mirovine radi kao izvanredni profesor na kolegiju fotografije i filmskog i TV snimanja.

Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj.