Izložba "Hangzhou - daleki grad prijatelj" u Fotoklubu Split

U četvrtak 5. svibnja 2016. u 22h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija naziva Hangzhou, Kina – daleki grad prijatelj.

Izložba se otvara u sklopu programa Sudamje 2016., a dio je četiri izložbe o gradovima prijateljima Splita postavljene na 4 lokacije.

Izložbu će otvoriti predstavnik Veleposlanstva NR Kine u RH.

HANGZHOU – KINA

DALEKI GRAD PRIJATELJ

Jedan od poznatijih gradova kulture i povijesti u Kini, Hangzhou ima povijest dugu 2200 godina koja datira od vremena Qin dinastije, koja je uspostavila administraciju u državi. S obzirom da je bio jedna od sedam drevnih prijestolnica Kine, Hagnzhou je služio kao glavni grad države Wuyue za vrijeme Pet dinastija (907. - 960. AD) i kao glavni grad Južne dinastije Song (1127. – 1279. AD). Hangzhou danas je glavni grad provincije Zhejiang, sjedište politike, ekonomije i kulture, s ukupnom površinom od 16.596 kvadratnih kilometara i 8.89 milijuna trajno naseljenih stanovnika.

Hangzhou je važan nacionalni turistički centar s predivnim krajolikom koji je priznao i New York Times kao jedno od 41 mjesta na svijetu koje se mora posjetiti. U 13. stoljeću talijanski putnik Marco Polo se divio Hangzhou kao „najljepšem i najelegantnijem gradu na svijetu“. Hangzhou ima nekoliko pejzažnih krajolika kao što su Zapadno jezero, Xixi močvara, Veliki kanal i rijeka Qiantang. 2011. godine Zapadno jezero je uvršteno na Listu svjetske baštine, a 2014. godine na Listu je uvršten i Veliki kanal. Svjetska organizacija ležernosti mu je 2006. godine dodijelila nagradu za „Najbolji grad ležernosti istoka“. 2007. godine je proglašen „Najboljim turističkim gradom u Kini“ od strane Svjetske tour-operatorske organizacije i Kineske nacionalne turističke administracije. Te godine Hangzhou je imao 3.26 milijuna stranih i preko 100 milijuna domaćih posjetitelja.

Hangzhou je osvojio mnoge titule i nagrade, kao što je prvo mjesto za „Grad s najboljom investicijskom okolinom u Kini“ od strane Svjetske banke, zatim „Grad s najboljim komercijalnim pozicijom u Kini“ od strane Forbesa, Habitat nagradu od strane UN-a, glavni grad kineske e-trgovine, jedan od 10 najdinamičnijih gradova Kine, kineski najsretniji grad itd. Alibaba, najveća svjetska mrežna kompanija ima svoje sjedište u Hangzhou. Grad ima izvrsne prednosti u kreativnoj industriji, industriji turizma i slobodnog vremena, e-trgovini, informatičkoj industriji, internetu, novim energijama, sajmovima i konferencijama.

Hangzhou, grad okružen predivnim prirodnim krajolikom i raznolikom kulturom, dinamičan grad s cvjetajućom ekonomijom, uvijek ima širom otvorene ruke za svoje građane i njihove goste.