Izložba i izvedba "Nevidljivi radovi, pisma" Sanje Jonjić u galeriji MKC-a

U srijedu, 11. ožujka 2015.  s početkom u 19 sati u galerijskom prostoru MKC Split otvara se izložba Sanje Jonjić „Nevidljiva radovi, pisma“. Izložba ostaje otvorena 12. i 13. ožujka i može se pogledati od 14 do 21 sat.

Rad Sanje Jonjić  „Nevidljivi radovi, pisma“ u osnovi  je akcija pisanja pisama, u kojoj se autorica obraća svojoj potencijalnoj publici na pomalo anakron način za današnje prevladavajuće oblike komunikacije; ona naime rukom piše pisma za svakog primatelja ponaosob i šalje ih poštom. U svakom pismu autorica nastoji preispitati, artikulirati i objasniti (prvenstveno primateljima a zatim i samoj sebi) mučnu temu za svakog umjetnika: razloge odustajanja od umjetnosti i razloge svoje autorske nevidljivosti. U svakom pismu iznova nastoji  iznaći nove riječi za svoju odsutnost, šutnju, nemoć, poricanje, raskid, odustajanje, iščeznuće.

Osim prethodno poslanih pisama, autorica akciju pisanja pisama izvodi i u galeriji I pišući ih zainteresiranim posjetiteljima. Naknadni postav izložbe/akcije uključuje kopije odabranih poslanih pisama te videodokumentaciju izvedbe koja će se moći pogledati u Galeriji MKCa naredna dva dana.
 

BIOGRAFIJA AUTORICE
Sanja Jonjić rođena ja 1966., u ranoj mladosti dobitnik je nagrade za poeziju na lokalnoj razini. Studirala je književnost dvije godine u Zadru i Zagrebu. Diplomirala grafikuna Akademiji likovnih umjetnosti u Zagreb 1997.godine. Izlagala je  na 20-tak skupnih izložbi u Zagrebu I Splitu (Salon mladih, Splitski salon, Bijenale malog formata, 1.Trienale grafike, Festival novog filma I videa, Zaboravljena mjesta: Dom mladih itd.) te na nekolicini samostalnih (Galerija Vladimir Nazor/Zagreb, Salon Galić/Split, Multimedijalni kulturni centar/Split, Galerijaumjetnina/Split itd). Posljednjih šest godina bavi se umjetnošću na teorijskoj razini, piše poeziju i druge vrste tekstova, ali ne izlaže.