Ja od jutra nisam stao i U agoniji drugog dana festivala 32. Marulićevi dani

U petak 22. travnja, drugog festivalskog dana 32. Marulićevih dana, na programu je čitanje drame Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj, laureata nagrade Marin Držić, te izvedbe predstava Ja od jutra nisam stao Une Vizek mostarskog HNK i U agoniji Miroslava Krleže HNK u Zagrebu.

U foyeru HNK Split s početkom u 12:30 studenti 3. i 5. godine studija Glume Umjetničke akademije u Splitu javno će čitati dramski tekst Kuda se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj. Drama je prvonagrađena nagradom Marin Držić Ministarstva kulture Republike Hrvatske za dramski tekst. Uoči javnog čitanja, s početkom u 12 sati,  u foyeru će biti predstavljen dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020. u izdanju Disput, Zagreb. Zbornik će predstaviti Tomislav Zajec i Jasen Boko. Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj zrela je, vješto napisana drama koja govori o ljudima neodlučnima oko svog mjesta u svijetu. „Ona“, protagonistica koja „pokušava saznati kamo se ide kad se odlazi“, pridružuje se grupi ljudi sa sličnim životnim dvojbama, u hostelu koji okuplja one koji, svojim izborom, „pokušavaju“: odrasti, otići, nedostajati nekom, zaboraviti, ne pitati se „kamo“… - piše u obrazloženju nagrade Marin Držić.

Ja od jutra nisam stao drama je Une Vizek nagrađena 2017. Marinom Držićem a izvest će je ansambl mostarskog HNK na sceni Gradskog kazališta lutaka s početkom u 18 sati. Drama nas “eksponira svakodnevici koja je možda pomalo hororična, ali pritom nas malo i zabavlja“, kaže redatelj Dražen Krešić. Na duhovit način Ja od jutra nisam stao obrće rodne uloge i stereotipe i vodi nas u svijet muškaraca od kojih se očekuje da obave sve kućanske, „Ženske“ poslove. Uloge u predstavi tumače: Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović, Ivan Skoko i Jelena Kordić Kuret

U agoniji, drama Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i produkciji HNK u Zagrebu na programu je u 20 sati u HNK Split. „Kao što se kaže da svaka kazališna generacija zaslužuje svoga Hamleta, slično bi se moglo reći i za Krležin lik Laure iz njegove drame U agoniji“, kaže izbornica 32. Marulićevih dana Kim Cuculić. Radnja drame odvija se 1922. godine, u Zagrebu, u galanterijskom salonu Laure Lenbach u vrlo kratkom vremenu. Lenbach, propali austrougarski oficir, pijanac i kartaš, traži od svoje žene Laure novac koji mora vratiti toga dana do sedam sati navečer, no ona ga nema, a Lenbach joj prijeti samoubojstvom. U predstavi igraju: Krešimir Mikić, Nina Violić, Livio Badurina i Ksenija Marinković, dok se kao musičar pojavljuje Ivan Colarić.