Jubilarni 5. Magfestival zatvara gudački kvartet Porin

Četvrte večeri 5. MAGfestivala (4. rujna) predstavio se  puhački kvintet „Kalamos Reed Quintet“, u kojem se svira na drvenim puhačkim glazbalima s jezičkom ili piskom. Na programu su se našle transkripcije triju klasičnih djela: Sorkočevićeve Simfonije br. 4, Haydnova Divertimenta in B te Serenadu br. 11 i K375 W. A. Mozarta. Daleko su više zanimanja i uzbuđenja izazvale dvije skladbe izvorno pisane za ovaj sastav: „Kroki“ Gordana Tudora, koja je doživjela praizvedbu te „Cirkusmuziek“ nizozemskog skladatelja Ton Ter Doesta.

Marijo Krnić, kritičar Slobodne Dalamcije, opisao je koncert ovim riječima: „Tijekom cijelog koncerta ansambl je muzicirao angažirano i posvećeno, tehnički solidno, muzikalno, logično frazirajući. Njihove interpretacije resi tonska raznolikost i bogata dinamička paleta. Zaključno kažimo da je ansambl, koji je u kratko vrijeme svoga djelovanja osvojio naklonost stručne i šire javnosti, svojim uspješnim splitskim koncertom potvrdio da zaslužuje i može ostvariti međunarodnu afirmaciju.“

Završna večer MAGfestivala na rasporedu je u subotu (06.09) u 20:30 sati. Na koncertu će nastupiti gudački kvartet Porin, jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava. Važno je istaknuti kako je kvartet Porin dobio najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu Milka Trnina. Članovi kvarteta su: Ivan Novinc (violina), Tamara Petir (violina), Lucija Brnadić (viola), Neva Begović (violončelo).

Želiš na finale MAG-a besplatno? Pošalji nam svoje podatke na karte@split.com.hr i čekaj mail potvrde u subotu do podne!