Jurica Galić Juka izlaže u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, u srijedu, 27. 6. 2018. u 20 sati otvara se izložba "People of the world" nagrađivanog autora, člana Fotokluba Split, osnivača i predsjednika udruge "TheMladichi", neumornog putopisca i avanturista, kolumnista i blogera - Jurice Galića Juke.

Kroz živopisne portrete ljudi iz dalekih krajeva Juka nam približava čar egzotičnih putovanja gotovo opipljivom uvjerljivošću, majstorski hvatajući trenutak, emociju i kontekst. Rezultat će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Izložba predstavlja presjek autorovih putovanja od 2014. do 2017. godine, tijekom čega je kroz 6 ekspedicija prijeđeno preko 200.000 kilometara, a viđeno i zabilježeno neizmjerno bogatstvo ljudi, krajeva i običaja sa svih krajeva planete, od Azije i Bliskog istoka do srednje i Južne amerike.

Izložba će biti otvorena do 15. 7. 2018.

 

IZ PREDGOVORA:

Za portret zaista možemo tvrditi da je najstariji žanr u fotografiji, star gotovo koliko i sama fotografija. Osim početnih fotografskih eksperimenata kada su autori za motiv slike uzimali sve što im se nađe u objektivu, počeci fotografije zapravo se dobrim dijelom nastavljaju na europsku portretnu tradiciju likovnih umjetnosti. Veliki francuski pjesnik Charles Baudelaire u tom je vremenu ironično primijetio kako je fotografija omogućila europskoj građanskoj eliti da relativno jeftino ovjekovječi svoj lik. Stoga se nakon povlastice viših društvenih slojeva i skupih portreta slikanih uljem na platnu, zahvaljujući fotografiji proširio krug pojedinačnih Narcisa.  

Juricu Galića ne poznajem dugo, a trenutak u kojemu sam “kliknuo” na njegove fotografije bio je upravo portret. S jedne skupne izložbe Fotokluba Split pamtim fotografije na kojima je Jurica zabilježio portrete boksača u knock downu dok se pokušava pridići s poda boksačkog ringa. Iako se te dobre slike može svrstati u žanr sportske fotografije, učinilo mi se da moj današnji prijatelj ima sklonost baš za portret koji je i meni samome čest i blizak fotografski motiv.

Poslije tog događaja vidio sam dosta Juričinih fotografija prelistavajući s njim njegove putopise (Jurica Galić je gorljivi putnik i putopisac) i primijetio isto što i prvi put na fotografijama onog nesretnog borca u ringu. Bilo je očito da Jurica rado “čita” ljudska lica, te pokušava i uspijeva pronaći priču o dalekim krajevima upravo kroz portrete neznanih ljudi. Naravno da to nije jedino što on u fotografskom smislu donosi iz krajeva koje pohodi, ali svakako je iznimno upečatljivo i likovno vrijedno.

(...)

Valentino Bilić Prcić

 

O AUTORU:

Jurica Galić Juka (Split, 1976.) je profesionalni fotograf, svjetski putnik, pisac, bloger (www.themladichi.com), kolumnist (portal "Dalmacija Danas"), suradnik "Meridijana" (nacionalni časopis za povijest, zemljopis, ekologiju i putovanja), avanturist, ljubitelj prirode, urednik dokumentarnog serijala "Nomad" i utemeljitelj "Themladichi" udruge  za putovanja, kreativnost i poticanje pozitivnih životnih vrijednosti.

Autorova specijalnost je ulična i portretna fotografija, omiljene teme nepristupačni dijelovi planete i ostaci misterioznih naroda i civilizacija, a njegov put nije prosto prevaljivanje kilometara već potraga za smislom života i vlastitim poslanjem.

Foto izložba je presjek autorovih putovanja od 2014. do 2017. godine, gdje on u 6 ekspedicija prevaljuje gotovo 200 000 kilometara i bilježi ljude u portretu i interakciji s okolinom od Azije i Bliskog istoka, pa sve do srednje i Južne Amerike.